I formiddag ble en rumensk mann i 30-årene stanset på Alstad i Bodø. Med seg hadde han ei falsk bøsse og et ID-kort med hans navn, et organisasjonsnummer til ei forening som skal kalle seg Balkani Foreningen Lidande Barn.

Navnet til mannen stemmer.

- Men så langt har vi ikke funnet at det er noen organisasjon med det navnet eller det organisasjonsnummeret, sier Kristiansen ved Salten politidistrikt.

Det er nå opprettet sak på forholdet og forholdet betegnes som bedrageri.

Forsøkte å få endret ID

Søndag kom det meldinger til Salten politidistrikt om falske bøssebærere som benyttet ei rød stasjonsvogn. Tirsdag ettermiddag stanset ei rød stasjonsvogn utenfor Bokstavfabrikken i Bodø. Tre personer entret lokalene og spurte om reklameselskapet kunne endre en ID til en av kvinnene i følget.

- Det gjorde vi ikke. Vi meldte straks fra til politiet, sier produksjonsleder Ove Gjerde i Bokstavfabrikken.

- Vi er litt skeptiske av oss. Det var et navn på en av ID-ene som kvinnen ville ha endret på.Hun ville ha et annet navn, og ville ha ID-en laminert på nytt. Vi gjør ikke slikt, legger han til.

- Hvor man kan få laminert papirark, slik at det ser ut som en ID?

- Hvem som helst kan kjøpe en lamineringsmaskin. Men her var det snakk om å få endret navnet, og det er dokumentfalsk, sier Gjerde.

Etter at Bokstavfabrikken meldte fra til politiet ble en bil med rumenere stanset i Hopen i Bodø.

- Men vi fant ikke noe i bilen. Derfor fikk de gå, sier Vegard Kristiansen.

Anmeldt

Det var altså søndag under TV-aksjonen at meldingene om falske bøssebærere begynte å tikke inn. Først fra Misvær i Bodø, deretter fra Ørnes i Meløy kommune og siden fra Inndyr i Gildeskål kommune. I går forsøkte en svensktalende mann å lure ei kvinne fra Sulitjelma i Fauske kommune. Hun ringte straks til politiet, noe som også utløste politijakt.

TV-aksjonen anmeldte også forholdet søndag.

- Det er trasig at noen som utnytter situasjonen. Men vi kan aldri gardere oss 100 prosent, sier fylkeskasjonsleder Per-Olaf Fure i TV-aksjonen i Nordland. TV-aksjonen har heller ikke noen ute og som har innsamling nå.