Forsker på yogas effekt på Parkinson-pasienter

Styrke og avspenning. ? Håndflatene opp mot skuldrene, tomlene bak og de andre fingrene fram, sier Veetamo Kari Lyngmo (t.h.) og leder øvelsene i medisinsk yoga for Anne Nygård (t.v.) og andre med Parkinson samt noen pårørende. Nå er de med i et forskningsprosjekt for å finne ut om medisinsk yoga har noen virkning for dem med Parkinsons sykdom.Alle foto: Hans Trygve Holm

Styrke og avspenning. ? Håndflatene opp mot skuldrene, tomlene bak og de andre fingrene fram, sier Veetamo Kari Lyngmo (t.h.) og leder øvelsene i medisinsk yoga for Anne Nygård (t.v.) og andre med Parkinson samt noen pårørende. Nå er de med i et forskningsprosjekt for å finne ut om medisinsk yoga har noen virkning for dem med Parkinsons sykdom.Alle foto: Hans Trygve Holm

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

De strekker, tøyer og puster. Nå skal det undersøkes om medisinsk yoga har virkning for personer med Parkinson.

– Start med trappetrinnspusten, sier Veetamo Kari Lyngmo. Hun er sykepleier og medisinsk yoga-terapeut. Hver torsdag formiddag er Medisinsk Yoga Nords lokaler i Nyholmsgate i Bodø fylt med personer med Parkinson. Dette er fjerde gangen de er samlet.

Mer ro

Før de begynte med medisinsk yoga ble de testet av fysioterapeut. Nå skal de følges fram til november da prosjektet skal avsluttes med en konferanse.

– Det er for tidlig å si noe ennå, men jeg kjenner i alle fall at jeg får mer ro i løpet av timen, sier Anne Nygård (58), en av deltakerne.

Demontert

Hun fikk Parkinson for fire og et halvt år siden.

– Det føltes som om kroppen min var demontert. Delene stemte ikke lenger, forteller hun.

Hun hadde ingen kunnskap om Parkinson fra før.

– Jeg, som ikke hadde tatt en Paracet før, er nå helt avhengig av medisiner. Før trodde jeg Parkinson bare hadde med gamle gubber å gjøre, smiler hun. Nå vet hun at slik er det slett ikke, og at Parkinson arter seg helt forskjellig fra person til person.

– Og fra dag til dag. Én dag kan jeg gå på ski, en annen dag kan jeg knapt gå, sier hun.

Avspenning

I lokalene i Nyholmsgate er det stearinlys og tulipaner, myke matter på gulvet og ingen som støyer. Veetamo Kari Lyngmo gir tydelig og rolig beskjed om pusting og sakte bevegelser.

Anne Nygård er opptatt av hva hun kan gjøre av trening og avspenningsøvelser for å dempe symptomer og bivirkninger av medisinene, og for å bli sterkere. Flere i Bodø og omegn parkinsonforening hadde erfaring med yoga fra før og tok initiativ til å søke støtte til forskning.

Pionérarbeid

– Så vidt jeg vet er det ikke gjort noe som helst slags forskning på yoga i Norge. Vi synes det er veldig spennende å få være med på dette, sier Veetamo Kari Lyngmo.

– Hva tror du medisinsk yoga kan gjøre for dem med Parkinson?

– Jeg skal være forsiktig med å love noe, men vi tror at det å jobbe med spenningsforhold i kroppen vil hjelpe. Øvelsene bidrar også til å styrke muskulaturen, og kanskje kan de også stimulere dopaminproduksjonen. sier hun.

Dopamin overfører kjemiske signaler fra en nervecelle til en annen. Ved Parkinsons sykdom reduseres hjernens evne til å produsere og lagre dopamin.

Ti personer med Parkinson er med i forskningsprosjektet i Bodø. I tillegg til at de testes av fysioterapeut for å finne ut hvilken virkning medisinsk yoga eventuelt har for dem, skal de svare på spørreskjema om livskvalitet.

Extra-penger

Det er 209 000 kroner fra Extrastiftelsen og 71 000 kroner fra Nordland fylkeskommune som finansierer prosjektet. Det skal etter planen avsluttes med en erfaringskonferanse i november, der det settes søkelys på både medisinsk yoga og andre treningsformer.

Medisinsk yoga er en terapeutisk yogaform, og terapeutene har helsefaglig bakgrunn.

– Vi bruker pusten i alle øvelser vi gjør, og kjenner på egne grenser. Medisinsk yoga kan gjøres sittende, stående og liggende. Kort sagt: alle som puster kan være med, sier Veetamo Kari Lyngmo.

Artikkeltags