- Folk burde vite bedre

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Et feststemt lag sendte opp nødraketter helt uten å være i nød. Det endte med full redningsaksjon og Sea Kingen på besøk.

DEL

Hovedredningssentralen fikk melding lørdag klokken 2315 om at det var observert nødraketter i området ved Måløya i Steigen.

Da gikk de ut med melding over Bodø Radio til alle båter i området om å holde utkikk. Samtidig ble redningsskøyta RS Stormbull i Svolvær og Sea Kingen scramblet.

Ingen nød

Da helikopteret kom til området så de noen som sto og viftet på Måløya. Men de var på ingen måte i nød. De var fulle.

- Folk langs kysten burde vite bedre enn å sende opp nødraketter uten grunn. Det er basiskunnskap, sier redningsleder Finn Tore Sortland ved Hovedredningssentralen.

Liv kunne gått tapt

Han mener det bare er flaks at ikke liv går tapt under en slik aksjon. Både redningshelikopteret og redningsskøyta brukes nemlig til ambulanseoppdrag når de ikke er på søk eller redning. Om noen hadde blitt akutt syke og trengt ambulanse ville de vært opptatt.

- De brukte to timer på dette. Folk her langt kysten burde vite bedre, sier Sortland.

- Skjer slikt som dette ofte?

- Nei heldigvis ikke. Vi håper folk vet at slikt gjør man bare ikke med mindre en er i nød.

Høye bøter

I følge operasjonsleder Mads Bernhoft ved Salten politidistrikt er strafferammen for å misbruke nødsignal bøter fra 8.000 kroner og oppover.

- Her er det snakk om både uforsvarlig bruk av fyrverkeri og å sette i gang er redningsaksjon, sier Bernhoft. Han legger til at politiet ser alvorlig på hendelsen.

- Folk las kysten som ferdes på havet eller har havet som arbeidsplass er avhengig av at vi tar nødsignalerpå alvor. Da er slikt som dette veldig unødvendig. De setter i gang et stort apparat uten grunn.

- Vet dere hvor mange som var involvert?

- Vi vet det var flere, men har ikke oversikten ennå.

Artikkeltags