Gå til sidens hovedinnhold

- Dreier seg om mer enn bare et periskop

Artikkelen er over 5 år gammel

Få alt i AN+ for bare 100 kroner ut året!

Lørdag meldte fiskeskøyta "Lillebror" at den hadde foretatt en kraftig unnamanøver for å unngå å bli rent i senk av en ubåt. Skøyta befant seg da ved Givær i Bodø kommune.

LES MER: Skøyte meldte om unnamanøver for å unngå å bli rent i senk av ubåt i Bodø

Det var nettstedet aldrimer.no som først skrev om denne saken.

Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) bekreftet meldingen til aldrimer.no.

– Vi hadde ingen egne eller allierte fartøy i området på dette tidspunkt, og en P3 Orion ble satt inn for å undersøke observasjonen. Orion var på plass litt før 17.30 og gjennomførte søk i området, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved FOH til nettstedet.

- Mer enn bare et periskop

Til an.no sa Stordal mandag at de jevnlig får inn meldinger om aktivitet.

- Denne meldingen fant vi såpass troverdig at vi valgte et Orion overvåkingsfly.

Tirsdag kveld skriver Dagbladet at Forsvaret oppfordrer folk som ser ubåter eller annen mistenkelig aktivitet langs norskekysten om å melde i fra.

- Vi ønsker at folk skal rapportere slike observasjoner. Forsvaret er ikke til stede langs hele kysten, sier Stordal til avisen.

Stordal sier videre at fiskerens observasjon dreier seg om mer enn bare et periskop.

Ingen funn ble gjort, og Orion returnerte til Andøya etter cirka fem timer med søk. Forsvaret gjennomgår nå materialet for å se om det finnes spor av fremmede ubåter i området.

- Hvis det var en fremmed ubåt i Vestfjorden, så er det en alvorlig krenkelse. Det skjer svært sjeldent, og det er svært uønsket. Men slik situasjonen er nå, kan vi ikke bekrefte at det har skjedd, sier Stordal til Dagbladet.

 

Kommentarer til denne saken