Muslimsk kvinne måtte fjerne hijaben i sikkerhetskontrollen på Evenes

Sikkerhetskontrollen på Evenes. Foto: Ragnar Bøifot (Fremover)

Sikkerhetskontrollen på Evenes. Foto: Ragnar Bøifot (Fremover)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

- Som om andre hadde blitt bedt om å ta av seg buksa.

Etter at en muslimsk kvinne ble bedt om å ta av seg hijaben i full offentlighet i sikkerhetskontrollen, har Avinor og Securitas beklaget på det sterkeste og skjerpet inn rutinene ved lufthavnen, melder Vesterålen Online.

Den fornærmede kvinnen skrev i sin klage at hun har forståelse for at sikkerhetspersonalet ønsker å sjekke under hijaben, men at dette må skje i et privat rom, og ikke ute ved sikkerhetssjekken der andre kan se, skriver Nettavisen.

Etter at dette skjedde for andre gang ved Evenes lufthavn, klaget hun til Avinor.

- En del av min tro

- For andre virker kanskje valget mitt om å dekke håret veldig unødvendig og meningsløst, men for meg er det en del av min tro, i tillegg til at det har like stor rolle for meg som andres dekkende klær som bukse eller skjorte. Derfor reagerer jeg på måten enhver person hadde reagert om de hadde blitt tvunget til å ta av seg buksen eller skjorten i offentligheten, skriver den muslimske kvinnen i sin klage til Avinor, ifølge Vesterålen Online.

Hun skrev klagen etter at det skjedde for andre gang på Harstad/Narvik lufthavn. Kvinnen opplevde det som trakassering og brudd på hennes personlige rettigheter.

- Jeg respekterer sikkerheten og kontrollen den krever, men reagerer på at jeg ved andre flyplasser alltid bare blir spurt om jeg kan være med i et privat rom hvor jeg kan ta av skjerfet, eller om de bare kan sjekke videre der, uten at det krever at jeg tar av skjerfet mitt i offentligheten, skriver hun ifølge nettstedet.

Flyplassjef: - Svært beklagelig

Flyplassjef Anne Britt Bakken ved Harstad/Narvik Lufthavn Evenes beklager hendelsen.

– Det er svært beklagelig at den reisende opplevde dette. Vi har beklaget hendelsene overfor henne. Videre har vi tatt opp saken internt for å sikre at rett og enhetlig rutine blir fulgt for fremtiden, sier hun til nettstedet.

Null forståelse fra Amundsen

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har liten forståelse for kvinnen.

 Muslimer må tilpasse seg Norge. Sikkerhetspersonalet ved Harstad/Narvik Lufthavn Evenes gjør bare jobben sin. Dersom denne muslimen føler seg trakassert, kan hun gjerne reise hjem til sitt opprinnelsesland og leve ut sin «frihet» der, skriver Amundsen og mener det er uforståelig at Bakken beklager hendelsen, skriver han på sin Facebook.

Artikkeltags