Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug kan bli tvunget til asyl-retrett

Artikkelen er over 5 år gammel

SV-leder Audun Lysbakken vil fredag samle opposisjonen på Stortinget i et forsøk på å presse fram en stans i returer av asylsøkere til Russland.

– Dersom flertallet på Stortinget ber en mindretallsregjering om dette, bør det være grunn til å tro at de følger opp, sier Lysbakken til NTB.

Han sier det er for lenge å vente til Stortingets neste tillyste møte 2. februar. Derfor vil han fredag be de øvrige opposisjonspartiene skrive under på en anmodning om at regjeringen stanser uttransporteringen av asylsøkere uten varig opphold i Russland.

– Når en parlamentarisk leder i et annet parti inviterer Arbeiderpartiet til møte, da kommer vi, sa Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen i Debatten på NRK torsdag kveld.

Men Pedersen levner samtidig SV lite håp om gjennomslag nå. Først vil hun høre fra regjeringen.

Neppe nå

– Nå må regjeringen rydde opp sånn at det blir klarhet, før vi kan si om det er behov for nye initiativ, sier Ap-representanten til NTB.

Hun mener mye fremdeles er uklart når det gjelder den omstridte asylinstruksen og uttransporteringen av asylsøkere over grensen ved Storskog.

– Vi er bekymret for om praksisen er i tråd med folkeretten og Stortingets vedtak, sier Pedersen, som har bedt om innsyn i de juridiske vurderingene regjeringen har gjort.

KrF-leder Knut Arild Hareide er heller ikke innstilt på å skrive under på anmodningen fra SV. Han mener den går for langt og viser til at den også vil omfatte personer som har midlertidig arbeidstillatelse i Russland.

– Vi mener at de som har brukt Russland som fluktrute, må få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Slike returer må ikke finne sted. SV vil derimot anmode om at alle som ikke har varig opphold i Russland, skal få realitetsbehandlet søknaden sin i Norge. Der skiller vi oss fra SV, sier Hareide.

Vil ikke stanse

Venstre-leder Trine Skei Grande tok i TV-debatten torsdag til orde for å stille returer av syriske asylsøkere i bero, samtidig som hun oppfordret regjeringen til å sikre en reell prøvingsrett av enkeltvedtakene som avviste asylsøkere presenteres for like før de skal sendes ut.

Fra regjeringens side er det helt utelukket å endre den omstridte instruksen fra 24. november eller stanse returer over Storskog.

– Det vil være svært uklokt å stoppe utsendelsene. Hvis vi begynner å vingle, kan strømmen av flyktninger starte opp igjen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Gambler

Mangel på personell på russisk side førte til en stans i utsendelsene torsdag, men politiet regner med å gjenoppta returene fredag.

– Det er fortsatt flere hundre som skal returneres til Russland, sier Tor Espen Haga, lederen for Politiets utlendingsenhet i Kirkenes.

– Det norske myndigheter gjør nå, til tross for at de vet at Russland ikke er et trygt land å sende asylsøkere tilbake til, er å gamble med disse menneskenes sikkerhet for å forhindre at det kommer en ny strøm over Storskog når det blir varmere og sola kommer tilbake i Finnmark, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Han mener det ikke er trygt å returnere asylsøkere til Russland, og viste til at to jemenitter nå angivelig står i fare for å bli sendt videre fra Russland til det krigsherjede hjemlandet. IfølgeVG ble mennene på 29 og 36 år fra Jemen sendt ut via Storskog rett før visumet deres utløp.

Sylvi Listhaug sier torsdag kveld at hun nå har bedt Utlendingsdirektoratet undersøke om det er hold i påstandene.

Kommentarer til denne saken