Gå til sidens hovedinnhold

Flyene er i lufta!

Artikkelen er over 10 år gammel

Her forlater det første passasjerflyet Bodø lufthavn. Luftrommet mellom Stokmarknes og Værnes er åpent til klokken 15.00. Se video.

Det første flygende fartøyet er allerede tatt av fra Bodø lufthavn. Det var et helikopter på vei til Værøy klokken 09.30 - med to passasjerer. Lufttransports tur var først i hele nord-Europa.

Første passasjerfly som tar av er et Widerøe-fly som skal til Sandnessjøen, Brønnøysund og Trondheim. Det dro klokken 10.02.

Boarding

SAS flyr fra Bodø til Trondheim når de får samlet så mye folk som mulig. De første som melder seg får plass. Avgang blir trolig 12.00. Det settes opp ekstra buss fra Trondheim til Oslo.

Kari Lien Larsen, trafikkonsulent for SAS, opplyser til an.no at det før klokken 10.00 fredag er boarding for Widerøe både i Sandnessjøen, Brønnøysund og Trondheim.

Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian sier til an.no at selskapet har besluttet å kansellere samtlige avganger i Norge og Danmark fredag.

- Åpningstiden er kort og det er for liten tid, sier Skånvik om å sette inn ekstra fly i det åpne luftrommet.

Midlertidig åpent

Det ligger forløpig an til at luftrommmet i området Bodø, Lofoten, Helgeland kan holdes åpent i 12 timer, mens luftrommet over Værnes kan holdes åpent i omlag seks timer.

Det sier sikkerhetssjef Håvard Breivik i Avinor til an.no like etter klokken 09.00.

- Luftrommet fra Værnes til Skagen/Stokmarknes er åpnet for trafikk de neste seks timene, sier Breivik.

Han opplyser om at luftambulanse for pasienter er prioritert.

- Passasjerene må gå inn på nettsidene til flyselskapene og holde seg oppdatert der, sier Breivik.

Som ikke utelukker utvidning av luftrommet til Tromsø etterhvert:

- Det er lysning lenger nord. Det er mulig det kan åpne seg.

Gardermoen vil mest sannsynlig fortsatt være stengt hele fredag og trolig kan Værnes også bli stengt etter seks timer, ifølge Avinor.

Les alt som flystansen her og se video av askeskyene.

  • Hvordan rammes du av flystansen? Går du glipp av bryllup, idrettsarrangementer, utenlandsreiser, møter eller andre planlagte reiser og turer? Fortell oss din historie i kommentarfeltet under eller kontakt oss .
TIPS OSSTLF: 75 50 50 50 E-post: tips@an.no SMS/MMS: ANtips til 2005