Flere tusen støtter Frodes Elkjøp-utbrudd

? Dette handler ikke om den bærbare maskinen til 9 000 kroner. Det handler om det handelsstanden mener er en julegave, og hva den skal koste. Jeg synes ikke at det er forsvarlig at Elkjøp kan si at det er OK å bruke 9 000 kroner på en julegave, sier Frode Lyngstad frustrert.

? Dette handler ikke om den bærbare maskinen til 9 000 kroner. Det handler om det handelsstanden mener er en julegave, og hva den skal koste. Jeg synes ikke at det er forsvarlig at Elkjøp kan si at det er OK å bruke 9 000 kroner på en julegave, sier Frode Lyngstad frustrert. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det har gått over alle støvelskaft.

DEL

Da Frode Lyngstad skrudde på tv-en på søndag, rullet Elkjøp sin julereklame over skjermen med en laptop til 9 000 kroner som lokketilbud. Det gjorde ham både opprørt og irritert.

– Jeg synes at pengebruken rundt jul har gått over alle støvelskaft. Konkurransen om å ha den flotteste gaven under treet utkonkurrer alt annet, sier firebarnsfaren til Avisa Nordland.

I frustrasjon og affekt satt han seg ned og skrev et innlegg på Facebook-sidene til elektronikkgiganten. I skrivende stund har innlegget blitt likt 8300 ganger. Innlegget postet han også på egen Facebook-profil. Der har det blitt delt 830 ganger.

– Dette handler ikke om den bærbare maskinen til 9 000 kroner. Det handler om det handelsstanden mener er en julegave, og hva den skal koste. Jeg synes ikke at det er forsvarlig at Elkjøp kan si at det er OK å bruke 9 000 kroner på en julegave.

– Eldre folk gruer seg

– De har mange andre ting i butikken de kan reklamere for. De trenger ikke bare å trekke fram de dyreste varene. Elkjøp skaper en forventning hos ungene som det er vanskelig å fylle for en normal familie med normal inntekt, sier Lyngstad.

Han trekker fram besteforeldre som et eksempel.

– Eldre folk gruer seg til jula fordi de ikke har råd til å kjøpe de fineste gavene. Når bestemor sier unnskyld til pjokken fordi hun tror at gaven ikke er fin nok har det gått for langt. Dette synes jeg ikke noe om, sier firebarnsfaren.

Lyngstad mener handelsstanden skaper unaturlige høye forventninger når de reklamerer for de dyre varene sine.

– Folk vet hvor de finner kjøleskap og pc-er. De trenger ikke å trekke disse fram som gavetips i jula. Heldigvis vet ungene mine hva som kan forventes, og om de blir skuffet, har jeg ingen problemer med å forklare dem hvordan verden faktisk er, sier han.

64 prosenet føler på kjøpepress

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, mener at handelsstanden har et ansvar, men når alt kommer til stykke er det foreldre som må sette ned foten.

– Jeg er ikke uenig med Lyngstad for å si det slik, men vi må heller fokusere på å lære barna sunne pengeverdier, sier økonomen som også er kjent fra Luksusfellen på Tv3.

Sandmæl sier at nesten 64 prosent av oss føler på et økt kjøpepress i jula. Det er ofte foreldre og eldre som føler hardest på presset, ifølge henne.

– Paradokset er jo at selv om vi føler på kjøperesset, så kjøper vi flere og dyrere gaver enn tidligere. Hele 45 prosent av de spurte sier at de har kjøpt for mange gaver, poengterer hun.

Lær barna å spare

Sandmæl mener forbrukerne er med på dansen som handelsstanden legger opp til.

– Vi sier ikke stopp. Jeg mener at det er foreldrenes oppgave å snakke med barna, og få dem til å forstå at dyre ønsker ikke kan innfris.

Hun oppfordrer foreldre til å gå sammen og spleise på dyre gaver, hvis man bestemmer seg for å gå den veien.

– Eventuelt kan barna ønske seg penger. Da ser de selv hvor lang tid det tar å spare opp de nødvendige midlene. Barn forstår ikke at voksne har boliglån, strømutgifter og andre utgifter. De får heller ikke dårlig samvittighet om de ønsker seg en dyr ting, rett og slett fordi de ikke vet bedre, sier hun.

Frisk debatt

Kommunikasjonssjef, Øystein Schmid, i Elkjøp sier at man finner mange gode julegavetips til under 100-lappen i deres kundeavis.

– Elkjøp er kjent som et av Norges mest populære julehus. Vi tilbyr gaver til små og store, eldre og yngre. Samtidig vet vi at bærbar PC er noe mange får under treet til jul, og at det ofte er slik at flere går sammen for å kjøpe større gaver.

Schmidt viser til en gaveundersøkelse der Elkjøp spurte 10 000 nordmenn om hva de ønsket seg til jul.

– Da viste det seg at bærbar-pc er blant presangfavorittene i alle aldersgrupper.

Kommunikasjonssjefen sier at Elkjøp tar til seg kritikken.

– Lyngstads innlegg på våre Facebook-sider representerer akkurat en slik takhøyde vi ønsker å ha hos oss, og vi syns det er flott at han og mange andre benytter våre flater til frisk debatt.

Artikkeltags