Gå til sidens hovedinnhold

Fiendemøte på Reitan

Artikkelen er over 14 år gammel

For 30 år siden var de erkefiender. I går møttes den kalde krigens sentrale aktører fra øst og vest i et av det norske forsvarets aller helligste områder.

Møtet på Landsdelskommando Nord-Norge på Reitan var i forbindelse med forvarskonferansen Cold War Oral History Workshop. Konferansen er en del av et stort internasjonalt prosjekt, som ser på den kalde krigen fra Warszawa-paktens og NATOs side. Institutt for forsvarsstudier er den norske parten i dette prosjektet, og denne gangen var det Norges og Bodøs tur til å arrangere konferansen.

Et sentralt tema var nordområdenes rolle i datiden og nåtiden. Blant deltakerne var tidligere leder for deler av USSRs strategiske atomstyrker Vladimir Dvorkin, og tidligere marineminister i Reagan-administrasjonen, John F. Lehman.

Unikt. Ansvarlig for konferansen, Kjell Inge Bjerga, forteller om den unike sammensetningen av aktører på konferansen.

– Det unike er at vi lykkes med å få med de sentrale aktørene fra øst og vest. Når vi først er her, benytter vi anledningen til å knytte fortid og nåtid sammen. Dermed er Bodø et glimrende valg av sted for konferansen, fordi det er her det foregår nå. Vi kommer hit for å se på hvilke utfordringer vi står overfor i nordområdene. Der vi før møtte sikkerhetspolitiske utfordringer har vi nå en mer kompleks situasjon, sier Bjerga.

Økt flyaktivitet. I forrige uke opplevde man russiske bombefly på tokt nært norskekysten. Statssekretær Espen Barth Eide kalte dette for den mest omfattende russiske flyaktiviteten vi har sett siden den kalde krigen. Sjef for Landsdelskommando Nord-Norge, Trond Grytting, avviser likevel, i likhet med Barth Eide, at dette ikke er tegn på muligheter for en ny kald krig. Russland ønsker å vise verden at de er en stor og viktig nasjon. Økt treningsaktivitet i Russland er som forventet. Etter lang tid med økonomiske problemer ønsker de nå å få mer orden på militæret, sier Grytting.

Brikker på plass. Tidligere marineminister i Reagan-administrasjonen, John F. Lehman, sier konferansen bidrar til at flere brikker i puslespillet om hva som skjedde under den kalde krigen kommer på plass.

– Det er viktig å lære om historien, i forhold til rollen nordområdene og Norge spilte med å bringe i havn en fredfull slutt på den kalde krigen, sier Lehman.

Kjell Inge Bjerga understreker betydningen konferansen har for forskning og vitenskap.

– Jeg mener at dette er veldig viktig. For det første er det viktig rent forskningsmessig, fordi vi her får anledning til å snakke med sentrale aktører mens de ennå er i live. Dette er også vitenskapelig interessant. For det andre bidrar dette møtet til dialog på tvers av landegrensene. Deltakerne her er fra Russland, Sverige, Norge, USA og Storbritannia. Vi har en unik kombinasjon av eldre aktører, som er kilder, og yngre aktører som er forskere, sier Bjerga.