Fido hjalp Ruben ut av rusmareritt - nå skal hunden avlives

I 19 uker har hunden Fido vært på kennel. - For jævlig, sier eier, Ruben Johansen.

I 19 uker har hunden Fido vært på kennel. - For jævlig, sier eier, Ruben Johansen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Han ligner på en farlig hund, sier politiet.

DEL

Ruben Johansen fikk støtte til hundehold for å komme seg ut av et rusmareritt.

Fire år med store framskritt senere, skal Fido avlives av politiet fordi han «ligner» på en farlig hund.

- 19. oktober i fjor tok politiet Fido etter at det var røykutvikling i leiligheten min. Brannvesenet turte ikke å ta seg inn i leiligheten, fordi de mente at Fido var aggressiv og stresset. Noe annet kan man ikke forvente av en hund i dødsangst, sier Ruben Johansen som har hatt den amerikanske bulldoggen i fire år.

Heroin

Johansen har vært tung rusmisbruker.

Han har blant annet brukt heroin over en lengre periode, og har bodd på gata i Oslo, sammen med andre narkomane.

- Den sommeren ble jeg lagt inn på Ullevål universitetssykehus med kjøttetende streptokokker. Men jeg dreit i det. Jeg ville bare ut og ruse meg igjen.

Inn og ut av rusrehabilitering. Metadon. Johansen har prøvd alt. For fire år siden ble livet hans derimot snudd på hodet.

Hundeeieren fikk nemlig tilskudd via Bodø kommune og Nav til å gå til innkjøp av en hund, i rehabiliteringsøyemed, ifølge ham selv.

- Fido fikk meg ut av rusmiljøet. Jeg flyttet opp på hytta, og gikk turer på to mil hver eneste dag. Jeg har slitt med sterk angst, som nesten hadde blitt borte, da politiet tok Fido.

Kan være farlig

Nå sitter hunden på en kennel i Sulitjelma, en og en halv times kjøretur fra Bodø. Hunden har sittet på kennel i snart 12 uker.

Politiet mener at Fido er av en farlig rase. På bakgrunn av at en av politimennene som tok seg inn i leiligheten til Johansen, mente at hunden kunne se ut som om den var farlig, og derfor er ulovlig i Norge.

Fido er ikke merket med mikrochip med DNA-stamtavle, som han ifølge loven skal være. Politiet kan derfor heller ikke avgjøre om han er farlig, annet enn at Fido ligner på en farlig hund av utseende.

Dokumentasjonskrav

Det er gjort DNA-tester av Fido, som med 56 prosent nøyaktighet, fastslo at hunden slekter på den lovlige rasen Dogo Canario.

- Det er ifølge hundeloven hundeeier sitt ansvar å kunne dokumentere at hunden ikke er av en farlig rase. Da er microchip minstekravet til dokumentasjon. Om hunden ikke har det, skal den avlives, dersom den eksteriørmessig minner om en farlig hunderase, sier politiadvokat i Salten politidistrikt, Jorild Steindal til Avisa Nordland.

Politiadvokaten har satt 11. januar som foreløpig frist for avliving av hunden.

- Fristen kan påklages, sier hun.

Ruser seg

Ruben Johansen har nå begynt å falle tilbake til gamle synder.

- Jeg oppsøker mitt gamle miljø og ruser meg igjen, forteller han.

Mangelen på struktur og den grunnmuren som Fido var med på å bygge opp, forsvinner sakte men sikkert under føttene til hundeeieren.

- Angsten har kommet tilbake, og jeg har blitt veldig deprimert. Dette er en følelse av maktesløshet som jeg aldri har vært borti før. Det er helt jævlig, sier han.

Ruben sitt ansvar

Pappa Kjetil ser med sorg på sønnen sin situasjon.

- Dette er veldig trasig for Ruben. Strukturen rundt livet hans, som Fido har vært med på å bygge opp, forsvinner med hunden. Jeg er veldig klar på at Ruben ikke kan føre ansvaret for egne valg over på politiet, men det er en sykdom han sliter med, forklarer han.

Profittert på Fido

Kontaktpersonen til Ruben, i oppfølgingstjenesten for psykisk helse og rus i Bodø kommune, ønsker å være anonym, men sier at Fido har forbedret livssituasjonen til Ruben etter at han kom inn i bildet.

- Ruben har profittert på å få Fido inn i livet sitt, og det har forbedret livskvaliteten hans.

Politiadvokat Steindal sier at de ikke tar Ruben Johansen sine personlige forhold i betraktning, når de til slutt faller på en avgjørelse.

- Vi forholder oss til hundeloven, avslutter hun.

Artikkeltags