Rekordmange nordmenn får mage- og tarmsykdommer på reise. Spania, Thailand og Tyrkia er topp tre blant landene med flest tilfeller av såkalt feriemage.

- Vi fikk inn 4.040 skader i årets sommermåneder. Det er rekordhøyt og vi har sett en jevn økning på feriemage de siste tre årene, sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

Magesjau og feber

Nielsen forteller i en pressemelding om en økning av saker relatert til mage- og tarmsykdommer på seks prosent siden i fjor. Gjennomsnittlig forsikringsutbetaling som følge av magetrøbbel på feire sist sommer lå på om lag 10.000 kroner.

- Vi ser at nordmenn stadig finner nye reisemål. Vi blir på mange måter vårt eget reisebyrå og setter sammen vår egen reiserute. Bakteriefloraen i andre land kan være veldig annerledes enn i Norge og det skal ikke mye til før ferien er ødelagt av magesjau og feber, sier Nielsen.

- Når vi ser på saker med såkalt feriemage blant norske reisende, som vi har hjulpet i årene 2014-2016, så er Spania klart nummer en etterfulgt av Thailand og Tyrkia, opplyser Karin Tranberg, direktør for Medisinsk divisjon i SOS International.

Evakueres

Indonesia er et eksempel på en destinasjon hvor det medisinske tilbudet ikke er av den kvalitet nordmenn er vant til. Alvorlige sykdomstilfeller vil ifølge henne kreve at pasientene må evakueres til et annet land for behandling.

- Utviklingen i antall saker følger nordmenns reisevalg og trenger ikke være et uttrykk for bedre eller dårligere hygiene i de forskjellige land. Så når andelen av mageinfeksjonssaker i Tyrkia har gått ned, kan det skyldes at mange nordmenn de senere år har unngått Tyrkia som reisemål på grunn av den politisk uroen og reiser til Spania i stedet for, sier Tranberg.

Topp ti

Her er ti land hvor SOS International har hjulpet nordmenn med mage- og tarminfeksjoner de siste tre årene:

  1. Spania
  2. Thailand
  3. Tyrkia
  4. Hellas
  5. Bulgaria
  6. Kypros
  7. Filippinene
  8. USA
  9. Indonesia
  10. India