Finner seg ikke i å bli nedlagt: – Det er opplagt at dette skurrer

Rita Unosen, Geir Otto Hjemaas og Geir Sørlie mener at Salten er i behov at to utdanningstilbud innenfor idrettsfag. En nedleggelse av tilbudet på Fauske vil få konsekvenser for hele regionen, mener de.

Rita Unosen, Geir Otto Hjemaas og Geir Sørlie mener at Salten er i behov at to utdanningstilbud innenfor idrettsfag. En nedleggelse av tilbudet på Fauske vil få konsekvenser for hele regionen, mener de. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Flere utdanningstilbud ved Fauske videregående skole står i fare for å ryke når fylkestinget behandler struktursak neste uke.

– Det er rett og slett fryktelig trist, sier ledelsen ved idrettsfaglinja, som ikke finner seg i sentraliseringen det legges opp til.

Spesielt ikke siden en fersk undersøkelse viser at interessen foran neste års opptak i indre Salten er stor.

– Dersom man tror at søkerne til idrettslinja vil velge studiespesialiserende hvis tilbudet forsvinner, tar man helt feil, sier kontaktlærer og fagansvarlig Geir Sørlie og rådgiverne Geir Otto Hjemaas og Rita Unosen til Avisa Nordland.

– Slik fungerer det ikke, understreker de.

Hvis utdanningstilbudet idrettsdag på Fauske blir lagt ned, vil det være tre idrettsfag-linjer på Helgeland, og tre i Ofoten, Vesterålen og Lofoten, men kun ett i Salten. Her ved kontaktlærer og fagansvarlig Geir Sørlie og rådgiverne Geir Otto Hjemaas og Rita Unosen.

Hvis utdanningstilbudet idrettsdag på Fauske blir lagt ned, vil det være tre idrettsfag-linjer på Helgeland, og tre i Ofoten, Vesterålen og Lofoten, men kun ett i Salten. Her ved kontaktlærer og fagansvarlig Geir Sørlie og rådgiverne Geir Otto Hjemaas og Rita Unosen. Foto:

– Skurrer

Det er fra skoleåret 2018–2019 at fylkeskommunen foreslår å legge ned idrettsfaglinja på Fauske.

– Siden vi hadde for få søkere, ble det ikke gjennomført opptak til skolestart nå i høst. Det var et unntakstilfelle,for vi har gode elevtall i både andre- og tredjeklasse, forteller Unosen og poengterer at det ikke kan legge grunnlaget for en nedleggelse.

Hvis utdanningstilbudet blir lagt ned, vil det være tre idrettsfag-linjer på Helgeland, og tre i Ofoten, Vesterålen og Lofoten, men kun ett i Salten.

– Det er opplagt at dette skurrer, for fylkestinget har tidligere vedtatt at det minst skal være to idrettsfagtilbud i hver region, forteller Hjemaas.

Det er videre foreslått å legge ned utdanningsprogrammene restaurant og matfag og kokk og servitør.

Les også: Flere utdanningstilbud kan ryke: – Jeg håper sunn fornuft seirer i denne saka

Interesse

Kontaktlærer Sørlie har sjekket interessen blant elever for det kommende skoleåret.

– Og det viser seg å være formidabelt. Vi delte ut et kartleggingsskjema til alle tiendeklassene i indre Salten. Svaret vi fikk er at 40 elever vurderer å søke, mens 66 elever kanskje vurderer å søke på idrettsfag neste år, sier han og poengterer:

– Dette beviser at interessen er der, og man vil aldri klare å svelge unna elevmassen med kun ett tilbud i hele Salten.

I dag er det 27 elever i andreklassen, og 15 elever i tredjeklassen. Kun sju søkte idrettsfag til årets opptak.

– Basert på tallenes tale, skjønner dere vurderingene som er gjort?

– Ja, men det skal ikke være slik at distriktspolitikk skal få rasere et såpass godt utdanningstilbud i indre Salten. Hvis elevene ikke er interesserte i å velge idrettsfag, må vi ta de signalene på ramme alvor, men det vil være forferdelig trist dersom de som allerede har meldt sin interesse, ikke skal få velge idrettsfag nært hjemplassen sin, svarer de.

Les også: Elevenes glede, fylkets byrde

– Billigere

Førstkommende onsdag går utdanningsmessen av stabelen og der er det, ifølge Sørlie, 53 elever som har valgt idrettsfag som sitt utdanningsprogram den dagen.

– Det legges opp til fysisk aktivitet i hele Salten, men fylkeskommunen sier det motsatte ved å redusere dette utdanningstilbudet til kun ett.

Sørlie, Hjemaas og Unosen poengterer videre at det er langt billigere å drifte utdanningstilbudet på Fauske, sammenlignet med i Bodø.

Her kan du lede idrettsseksjonens leserinnlegg.

– Det er bare å se på hva det koster å leie Nordlandshallen, som elevene ved Bodin videregående skole benytter seg av til trening. Vi betaler halvparten til SKS Arena, sier de.

– Hva er oppfordringen deres til politikerne som skal ta den endelige avgjørelsen?

– La oss være søkbare for ungdommene i hele indre Salten. Det er til Saltens beste at både Bodin og Fauske videregående skole tilbyr idrettsfag. La etterspørselen fra elevene bestemme.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken