Får komme hjem med barna

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Kari Ann Volden får komme til Norge med barna ved hjelp av en spesiallaget instruks. Hun vil ikke få foreldreansvar for de to guttene, men kan bli verge.

DEL

– Nå er jeg bare vanvittig glad. Det er helt utrolig at det nå ordnes seg for meg og guttene, og at vi skal få komme hjem til Norge, sier en strålende fornøyd Kari Ann Volden i India til Avisa Nordland.

Opphold i Norge

- Foreløpig vet jeg lite konkret om dette, men jeg har fått beskjed fra departementet at de to tvillingene er innvilget opphold i Norge med hjemmel i utlendingsloven, forteller Guldbakke, som foreløpig bare har fått telefonisk beskjed om vedtaket i departementet.

- Det jeg har fått opplyst er at vedtaket er gjort ut fra politiske og samfunnsmessige hensyn, men jeg skal få vedtaket sendt over i løpet av dagen. Uansett er dette en svært gledelig nyhet, sier Guldbakke.

- En gledens dag for de mange som har håpet at saken skulle løse seg til beste for Kari Ann og de to guttene, sier Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen.

Spesialinstruks

Det er en spesiallaget instruks gjør det mulig for Kari Ann Volden å vende hjem med de to tvillingguttene. Men foreldreansvaret får hun ikke.

I stedet må hun sette sin lit til at Fylkesmannen i Nordland oppnevner henne til barnas verge, i samråd med barnevernet og overformynderiet i hjemkommunen Røst.

Den juridiske statusen til de to ettåringene Mikael og Adrian er uforandret, ifølge statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

- Det innebærer at det kommer to barn til Norge som ingen er tildelt noe formelt foreldreansvar for. Juridisk sett har ikke Kari Ann Volden noen tilknytning til disse barna, sier hun til NTB.

Ikke presedens

Regjeringen kjenner ikke til tilsvarende saker, og Westhrin understreker at avgjørelsen ikke innebærer noen liberalisering av regelverket.

- Dette skaper ikke presedens for andre saker. Ingen må tro at man får med seg barn til Norge bare man blir i utlandet lenge nok, sier hun.

Ifølge Westhrin har norske myndigheter nå klargjort hvilke regler som gjelder i Norge overfor indiske myndigheter. Hensikten er å unngå en lignende situasjon i framtiden.

Artikkeltags