Gå til sidens hovedinnhold

Får kanskje strøm mandag

Artikkelen er over 14 år gammel

Det er unntakstilstand, men ingen umiddelbar krise i Steigen selv om kommunen har vært uten strøm siden torsdag.

– Vi kjenner ikke til at strømkrisen har fått alvorlige konsekvenser for noen av kommunens innbyggere, selv om mange har det vanskelig. Vi føler at vi har bra oversikt over både gamle og syke. Vi har også inntrykk av at folk er flinke til å hjelpe til og å ta vare på hverandre, roser ordfører Berit Woie Berg etter nesten fire strømløse døgn.

I morgentimene i dag ble 12 mann fløyet med helikopter inn til de ødelagte mastene, men så ble været så dårlig at helikopteret ikke kunne fly inn de tre mastebeinene. Helikopteret er også nødvendig for å kunne reise disse mastene.

Elverksjef Asbjørn Hansen er likevel optimist og har håp om at været skal bli såpass at helikopteret kan gjøre jobben før det blir mørkt. Personellet vil så strekke linjen på nytt, og så gå flere kilometer ned til fjorden for å bli hentet med båt i kveld.

Svekket. Linjen mellom Vassmo og Skjelvareid ble reparert lørdag formiddag, men linjekapasiteten vil være svekket inntil arbeidene på den andre kraftlinjen inn til kommunen, Falkelv-Botn, er ferdigstillet. Derfor har Nord-Salten Kraftlag valgt å porsjonere ut strømmen til befolkningen.

– Vi tør ikke å belaste forbindelsen mellom Vassmo og Skjelvareid mer før linjen Falkelv-Botn er reparert. Gjør vi det risikerer vi at linjen nok en gang brenner av og at vi får nytt sammenbrudd i strømforsyningen, sier elverkssjef Asbjørn Hansen.

Et helikopter fløy søndag formiddag inn utstyr og mannskaper for å starte reparasjonene av linjen Falkelv-Botn.

Telefonløse. Det kommunale kriseteamet har vært samlet flere ganger i løpet av helgen og vil holde full beredskap inntil normal strømforsyning er gjenopprettet.

Barnehager og skoler i Steigen vil holde stengt både mandag og tirsdag, selv om strømmen kommer tilbake mandag. Ansatte som jobber på skoler, rådhuset og i barnehager kan bli omdisponert til andre oppgaver innenfor helsesektoren mandag.

– Helsesektoren klarer å ta seg av oppgavene sine ved hjelp av økt bemanning. Det er nødvendig med styrket bemanning ettersom alarm- og vakttelefonene i kommunen ikke fungerer. Derfor vil vi også oppfordre ungdomsskoleelever til å være barnevakt for dem som har problemer med barnepass, og da spesielt helsepersonell slik at disse kommer seg på jobb, sier Berg.

Kommunen har opprettet en vaktsentral med krisenummer 75 76 54 00. Problemet er at mange ikke har telefonforbindelse fordi fasttelefonen ligger nede og mange mangler strøm til å lade mobilen.

– Det som uroer oss mest er dersom det skulle oppstå akutte situasjoner der folk ikke oppnår telefonforbindelse, sier ordføreren.