Får asyl, men reiser til hjemlandet på ferie

Beate Klette fra Bodø mottakssenter skrev bekymringsbrev til justisministeren.

Beate Klette fra Bodø mottakssenter skrev bekymringsbrev til justisministeren.

Artikkelen er over 5 år gammel

Asylmottaket i Bodø slår alarm.

DEL

I et bekymringsbrev til regjeringen fra Asylmottaket i Bodø, heter det at asylanter med beskyttelsesbehov reiser på feirie til hjemlandet – etter å ha fått innvilget opphold.

Det skriver Klassekampen, som har fått tilgang på dette brevet.

– Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?, skriver returrådgiver Beate Klette ved Bodø Mottakssenter i bekymringsbrevet til justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Det er hinsides all fornuft at de samme myndighetene som innvilger beskyttelse skal snu etter bare kort tid og innvilge ferie tilbake til det samme landet de beskyttes fra, mens de bor i mottaket, skriver Klette videre i brevet.

Ser alvorlig på dette

Utlendingsdirektoratet (UDI) påpeker overfor Klassekampen at det ikke er utreisekontroll i Norge, og at dette derfor et tema UDI vet svært lite om.

– Vi vet også at en del reiser til naboland og tar seg inn i hjemlandet derfra, men dette er ting vi ikke har mulighet til å kontrollere, sier assisterende direktør Tone Loger Tveter i UDIs asylavdeling til Klassekampen.

Ifølge Klassekampen kan UDI trekke tilbake oppholdstillatelse og asylstatus dersom de finner ut at personer med beskyttelsesbehov har reist til hjemlandet uten tillatelse.

– Jeg regner med at det vil bli vår oppgave å undersøke dette videre. Dette er en ordning som er ment for mennesker som har et reelt behov for beskyttelse, og da undergraver man asylinstituttet dersom man reiser tilbake til hjemlandet like etter at man har fått opphold, sier Tveter til Klassekampen.

Tveter sier videre at UDI ser alvorlig på det som Beate Klette skriver i brevet, og forteller at UDI nå vil gjennomgå rutinene for å sikre seg nødvendig informasjon fra asylmottakene, skriver Klassekampen.

I Stortinget

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari varsler at saken vil bli tatt opp med justisminister Anundsen, melder NTB.

– Dette er en sak som undergraver tilliten til asylinstituttet og som bør få konsekvenser i form av inndragelse av oppholdstillatelsen, da det er åpenbart at alle ikke har like stort beskyttelsesbehov. Tillitsordningen vi har i dag, uten noen form for reisekontroll, fungerer ikke, sier Keshvari til NTB.

Artikkeltags