Faktisk billigere å leie

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

At leiepriser øker mer enn generell prisvekst er ikke grunn til å rope varsko, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

DEL

Boligprisene, derimot, de er "urovekkende. " poengterer Andreassen i følge Dn.no

Andreassens poeng er at selv om leieprisene stiger, har inntektene våre steget mest

Det vises til en ny rapport fra Opinion Perduco der det slås fast at leieprisene har økt med 40 prosent siden forrige topp i 2002. Det er 19,5 prosent mer enn den alminnelige prisstigningen.

Mer til forbruk

Men Andreassen peker igjen på at realleien, det vil si leien i forhold til lønn, har falt de siste ti årene. Anslagene lyder på at mens inntektene har steget med 50 prosent, har leiekostnadene bare økt 40 prosent. Kort fortalt gir det en situasjon der folk sitter dermed igjen med mer til forbruk etter at leien er betalt.

Andreassen mener også at det skapes et feilaktig inntrykk av at leieprisene i Oslo har steget "vannvittig mye", og at folk nå ikke har råd til ytterligere økning.

Unge har bra lønn

I rapporten fra Opinion Perduco, som DN-artikkelen er basert på, vises det til at veksten i markedsleie fra 2011 til 2012 blir høyere enn ventet vekst i husholdningenes disponible realinntekt. Selv om det også er de minste leilighetene som har den sterkeste prisveksten vil ikke Andreassen være med på at leiemarkedet er særlig vanskelig for unge.

- Unge med lønnsinntekt har ikke hatt noe dårligere lønnutvikling enn resten av samfunnet de siste årene, påpeker han.

Flere unge eier

Han viser også til at andelen unge som eier egen bolig er langt høyere nå enn før, ifølge statistikk fra Norsk institutt for by- og regionalforskning.

Artikkeltags