Facebook-gruppe mobber dyslektikere

Gruppen øker stadig i omfang, og så langt har over 30.000 likt siden.

Gruppen øker stadig i omfang, og så langt har over 30.000 likt siden. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

AN har tidligere skrevet om Facebook-gruppen som Nå mener enkelte at siden har utviklet seg til ren mobbing.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Siden "Kontrollorgan for retarderte statuser og debattinnlegg" ble stiftet 3. januar 2012, og har siden da oppfordret folk til å sende inn sine bidrag.

Nærmere 30.500 mennesker "liker" siden, som er blitt en stor trend på nettsamfunnet. Siden avslører ingenting om hvem som er gruppas bakmenn, eller hvordan statusene blir valgt ut.

"Forebyggende tiltak"

"Her blir Facebook-statuser og debattinnlegg fra tabloidaviser lagt ut for bespottelse med forankring i visjonen om et forebyggende tiltak som skal gjøre dagen på internett mer overkommelig for enkeltindividet." Slik introduserer gruppen seg selv.

Da Nettavisen intervjuet en av grunnleggerne tidligere i sommer, kom det frem at de innsendte bidragene har økt i takt med medlemstallet, og at det er cirka en halv prosent av medlemstallet som sender inn bidrag hver dag.

- Siden er ment som en advarsel om hvor offentlig alt man legger ut på internett er, men hovedsaklig handler det jo bare om hvor jævlig morsomt det er når folk ikke har skjønt akkurat det. Eksponeringsbehovet har tatt over for hensyn til privatlivet, til stor underholdning for de oppmøtte. I tillegg er det noen av statusene vi legger ut som har meninger og holdninger som vi føler er viktige å holde opp mot lyset, sier grunnleggeren, som er anonymisert.

Ble blokkert

Flere har nå tatt opp kampen mot siden, som enkelte mener er ren mobbing.

En anonymisert bruker skriver: "Gruppen retarderte statusoppdateringer har fått mange tilhengere på facebook. Det blir her postet statusoppdateringer kopiert fra facebook der man driter ut folk med dysleksi, dialekt og de som har et politisk syn som ikke sympatiserer med venstresiden her i landet."

Personen skriver at etter han/hun har kommentert på statusene og stilt spørsmål ved bakgrunnen for gruppen, og av den grunn ble blokkert fra siden.

"Ei gruppe med så mange medlemmer som driver meningsfiltrering på denne måten har ikke livets rett, og oppfordrer alle mine venner til å la de få høre det."

Kontrollorganet har selv postet denne statusen på sin side.

Reagerer

Gruppa er så langt ikke slettet av Facebook-administratorene. Mange yngre følger også med på gruppen, som stadig vokser i antall følgere.

Forsker Elisabeth Staksrud ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo slår fast at for barn og unge er mobbing absolutt det som gir mest risiko for skade.

- At noen slenger dritt er noe som lager skader. Selv om det er én som har delt en post, blir det repeterende i det at andre også deler det, og da blir det mobbing.

Staksrud tviler på at siden er ulovlig, og mener at innholdet føyer seg inn i en tradisjon med debattinnlegg.

- Dette er "henge ut-humor", avslutter Staksrud.

Artikkeltags