Evakuerer øy

Givær ligger lengst ute i havet mellom Bodø og Værøy/Røst. Foto: Googlemaps

Givær ligger lengst ute i havet mellom Bodø og Værøy/Røst. Foto: Googlemaps

Artikkelen er over 4 år gammel

Øverste punkt på øya: 12 meter. Meldt bølgehøyde: 25 meter.

DEL

Orkan-varselet:I Nordland venter alle på "Ole".

Vinden kan ifølge det siste varselet komme opp i orkan styrke.

Dobbelt så høy?

Bodø kommune bekrefter at alle innbyggerne på Givær, 20 mennesker, blir evakuert fra øya til Bodø. Det skjer med båtskyss fredag ettermiddag.

Det er åtte barn blant de som evakueres, og Bodø kommune ordner med båtskyss og hotell i byen som også betales av kommunen.

- Det er sterk vind og stor bølgehøyde som gjør at vi har valgt å tilby befolkningen på Givær frivillig evakuering, sier fungerende rådmann Per Gunnar Pedersen, og vi er glad for at alle innbyggerne har sagt ja til det.

Bent-Are Eilertsen, seksjonsleder på Bodø politistasjon, opplyser til an.no at beredskapen i Salten politidistrikt er høynet.

- Vi får jevnlig tilsendt værprognoser og det er i løpet av lørdag meldt orkan fra nordvest, sier Eilertsen og forklarer hvorfor Givær evakueres:

- Høyeste punkt på øya er 12 meter, men bølgehøyden er meldt til mellom 20 og 25 meter.

Stenger moloen

Forut for evakueringen har Bodø kommune vært i kontakt med lokalbefolkningen på Givær, og det er med bakgrunn i disse samtalene og ekspertuttalelser som har gjort at kommunen har tilbudt frivillig evakuering.

Politiet i Bodø tar også grep i Bodø havn.

- Lørdag ettermiddag stenger vi moloen. Folk bør ikke være i fjæra eller ved havkanten. I tillegg oppfordrer vi alle til å sikre løse gjenstander på hus og hytter, sier Eilertsen.

Ifølge ham er det ikke aktielt å evakuere andre øysamfunn.

Artikkeltags