Eva Andersen (48) fulgte drømmen sin, og fikk familien med på sin hårete plan på nordlandskysten.

Inne i gammelbutikken på Støtt Brygge oser det av kystens røffe historie. Og av skrøner fortalt i gode dager med landligge mens fiskerne ventet på god bør til lofotfisket.

- Den gamle kystkulturen er kjernen i alt vi skal drive med her, sier daglig leder Eva Andersen.

Den arven er vel verdt å ta vare på. For det gamle handelsstedet speiler utviklingen i det nordnorske kystsamfunnet.

Da oldefaren, Johan Sørensen, overtok handelsstedet i 1897 kom den nye tida til fiskeværet. Nå var det kunnskaper og foretaksomhet snarere enn slektskap som ga mulighet til å drive slike handelssteder.

- Oldefar hadde bare seg selv å stole på da han slo seg opp som fiskeoppkjøper, handelsmann og jektereder, forteller Eva.

Hun er stolt av sine forfedres kreativitet og evne til nyskapning. Og over foreldrene, Bjørg og Karl Sørensen, som holdt handelsstedet i drift alene til de var godt over 80 år.

Kom hjem

Denne stoltheten ble hennes fyrtårn da hun i en periode som utbrent måtte stake ut ny kurs i livet sitt.

- Jeg hadde alltid drømt om å vende tilbake, og ble klar over at tiden nå var inne, sier hun.

Eva valgte bort karrieren som revisjonsdirektør i Selvaag-gruppen i Oslo og dro etter hvert hjem.

Etter et familieråd der også broren Svenn var med, gikk de i gang med å se på bygningsmassen. Den bærende ideen var å bidra til ny optimisme på Støtt.

- Vi fikk støtte fra Kulturminner i Nordland og etter hvert også fra Norsk kulturråd, sier Eva.

Det har siden utløst viktige bidrag fra Meløy kommune og Innovasjon Norge.

- Vi fikk aksept for at bygningene var verdt å ta vare på. Uten denne finansielle og faglige støtten hadde vi neppe kommet i gang, konkluderer Eva.

Kvalitet

Denne sesongen har hun alliert seg med den polske kokken Roman Wistlocki. Og årets meny utvikles med kompetent støtte fra Kulinarisk Akademi i Oslo.

- Vår visjon er å utvikle Støtt Brygge til den beste sjømatrestauranten på Helgeland, sier Eva.

For å få det til må hun sparre med de beste i Norge, og ansette mennesker som kan levere den nødvendige kvaliteten.

Velkommen

Eva ser på det som en klar bonus at mange meløyfjerdinger har ønsket Støtt Brygge og sjømatmenyen velkommen.

- Jeg føler at de har tatt oss til sitt hjerte, og er ekstra glad for at de liker sjømat.

Med uteservering for 40 gjester og egen avdeling med toaletter og vaskerom for båtfolket, er mye på plass. Den viktigste målgruppen er bedriftsmarkedet med grupper på fra fem til 15 personer som ønsker overnatting.

- Dersom markedet etterspør det kan vi øke med 20 sengeplasser i gammelbakeriet, sier Eva.