– I EU er alt nord for polarsirkelen definert som Arktis

Direktør i Nord-Norges Europakontor, Trond Haukanes, vil vise rådgiverne fra Europaparlamentet hvordan kulturen, næringslivet og klimaet er i Nord-Norge.

Direktør i Nord-Norges Europakontor, Trond Haukanes, vil vise rådgiverne fra Europaparlamentet hvordan kulturen, næringslivet og klimaet er i Nord-Norge. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Neste uke kommer ni politiske rådgivere fra Europaparlamentet på studietur til Nord-Norge. Her skal de bli kjent med nordnorsk klima, kultur, fiskeri, internasjonalt samarbeid og sikkerhet i nord.

– I EU er alt nord for polarsirkelen definert som Arktis. For oss er det viktig å vise at Nord-Norge skiller seg fra andre deler av Arktis. Vi har høyt utviklede samfunn, og et helt annet klima enn andre områder på samme breddegrad, forteller direktør i Nord-Norges Europakontor, Trond Haukanes, i en pressemelding.

Flere av de som tar turen nordover har aldri vært nord for polarsirkelen, og ser derfor frem til å lære mer om regionen.

Tett program

I løpet av de fire dagene skal de innom både Hovedredningssentralen i Bodø, Andøya Space Center, Polarinstituttet i Tromsø, Barentssekretariatet i Kirkenes og grensa mot Russland, i tillegg til møter med ordførere og andre opplevelser.

– Vi vil at beslutningstakere i EU skal oppleve hvordan kulturen, næringslivet og klimaet er i Nord-Norge, slik at de tar beslutninger basert på kunnskap og erfaringer, ikke på forutinntatte holdninger om et islagt Arktis, sier Haukanes.

Selv om Norge ikke er medlem i EU er det flere beslutninger derifra som påvirker Nord-Norge. I starten av mars skal blant annet EU-parlamentet vedta sin felles politikk for Arktis, og dette kan få innvirkning på både turisme og aktiviteter i nord.

Viktig eksportmarked

– Norge eksporterer hvert år sjømat for opp mot 50 milliarder til EU-landene, og er Norges viktigste sjømatmarked. EU har også flere prosjekter som retter seg mot sjømatindustrien og utvikling av maritime ressurser. Disse prosjektene angår også i stor grad norske interesser, forteller Haukanes.

Beredskapen i Nord-Norge er også et tema som Nord-Norges Europakontor ønsker å trekke frem under besøket.

– Norge har store havområder i nord med økende aktivitet, og et godt samarbeid med EU-land som Sverige og Finland er avgjørende for å ivareta sikkerheten til lands og til vanns, avslutter Haukanes.

Om Nord-Norges Europakontor:

Nord-Norges Europakontor ble opprettet i 2005 for å fremme nordnorske interesser i EU og eies av fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark.

Kontoret skal bidra til at nordnorske miljøer skal kunne utnytte mulighetene gjennom EU og EØS-avtalen.

Nord-Norges Europakontor skal bidra til regional utvikling gjennom økt europakompetanse, samt markedsføring av Nord-Norge i europeiske miljøer.

Norges Råfisklag, Tromsø kommune, Salten Regionråd, NHO Nordland, Universitetet i Nordland og UiT –Norges Arktiske Universitet er samarbeidspartnere i kontoret.

Artikkeltags