Etterforsker pyramidespill

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Skattekrimenheten i Nordland jakter på over 70 millioner kroner, som over ti tusen nordmenn har skutt inn i pyramideselskapet Upside.

DEL

Det er en stigende interesse for netthandel og lysskye nettselskaper i Skatteetaten som gjør at søkelyset har vært innstilt på blant annet nettselskapet Upside. Og nettopp dette selskapet er sterkt forankret i Nordland, med utgangspunkt i Lødingen og med bakmenn og eiere både i Lødingen og Harstad, viser opplysninger Avisa Nordland har tilgang på.

– Jeg kan bekrefte at saken ble anmeldt til politiet i fjor høst, etter at vi hadde jobbet med den i nesten to år. Nå er to politidistrikt i gang med etterforskning, og forsøker å etterspore hvor rundt 70 millioner kroner har tatt veien. Det vi vet er at noen av disse millionene har havnet i lommene på bakmennene i pyramideselskapet, sier spesialrevisor Bård Johan Furnes, uten å ville kommentere detaljer i saken ovenfor Avisa Nordland.

Andre opplysninger tyder på at de omtalte bakmennene har registrert morselskapet til Upside – Software System Limited – i Belize, og dermed unndratt det fra norsk innsyn.

Også i Bodø. De over ti tusen medlemmene som til slutt måtte innse at pyramiden raste sammen i 2004 befinner seg i store deler av Nord-Norge og Vestlandet, og noen av dem har adresse Salten.

– Dette nettselskapet baserte sin forretningsidé på samme virksomhet som mer kjente pyramider opererte med, sier Furnes.

Etter det Avisa Nordland har kjennskap til skal selskapet Ambia, med base i Lødingen, ha fungert som et såkalt backoffice-selskap og utførte tjenester for Upside.

– Det er korrekt at vi var engasjert i Upside av Software Systems, men kun for å føre regnskaper og holde orden på medlemsmassen, sier Per Anders Fossem, som gjennom Ambia ble tilført en million kroner for jobben som ble gjort for Upside.

Ingen kommentar. – Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, og er ikke kjent med at den er anmeldt til politiet, sier Wiggo Marthinussen, også han med base i Lødingen, og med en utbetaling på tre millioner kroner etter å ha solgt Upside (og egen andel i Software System) før det smalt og pyramiden ble skrinlagt.

– Slik jeg ser denne saken er det overhodet ikke grunnlag for anmeldelse. Vi gjorde bare en jobb for de utenlandske eierne, og fikk betalt for det, sier en fåmælt Marthinussen, og nekter å kommentere hvem de utenlandske eierne var.

Ble truet. – Da det raknet for Upside ble jeg kontaktet av en rekke personer som forlangte pengene sine tilbake. Jeg ble utsatt for trusler i lang tid, men nå har det heldigvis roet seg litt. Selv måtte jeg selge huset for å klare å innfri alle kravene som kom i kjølvannet av at selskapet ble nedlagt etter bare vel et års drift, sier en anonym nettverker i Upside.

– Mange har uten tvil tapt store penger på dette pyramidespillet. Hvem som har tjent penger er foreløpig ikke helt klart, men noen sitter igjen med en god slump. Vi ser uansett svært alvorlig på denne saken, sier Bård Johan Furnes.

Artikkeltags