Gå til sidens hovedinnhold

Ett steg nærmere vindmøller på Helligvær

Artikkelen er over 8 år gammel

- Vi fastboende er delt i synet.

- Nå er vi ett steg nærmere, og dette er det første steget i den offentlige prosessen, og som viser at prosjektet er enda mer seriøst fra vår side, sier prosjektutvikler Johnny Hansen i Zephyr til an.no.

Selskapet Zephyr har siden høsten 2006 jobbet med et prosjekt for å se på mulighetene for å bygge et vindkraftanlegg ved Helligvær i Bodø kommune.

I mars i år ble prosjektet meldt inn offentlig til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og denne uken ble det lagt fram en melding med forslag til utredningsprogram - fra Zephyr.

Møtte øyfolket og kommunen

Tirsdag var Zephyr på besøk i Bodø, først i møte med Bodø kommune, der representanter fra Nordland fylkeskommune og Fylkesmannen også deltok, og senere på kvelden et folkemøte på Helligvær.

Prosjektutvikler Johnny Hansen i Zephyr er fornøyd med Bodø-besøket.

- Det har gått bra i den forstand at vi hadde bra deltakelse på møtet med kommunen, og bra deltakelse på folkemøtet på Helligvær, sier Hansen.

Han forteller at det var mange gode spørsmål fra folket.

- Vi fikk fram informasjon og fikk mange tilbakemeldinger som er viktig for oss, sier Hansen.

Grunneierne enige

Etter planen skal prosjektet bestå av sju vindturbiner med en årsproduksjon på 69 Gwh – som tilsvarer forbruket i cirka 3450 eneboliger.

- Vi har brukt god tid på prosjektet av hensyn til lokalbefolkningen og for å bygge kunnskap hele veien, sier Hansen.

Først var prosjektet tenkt å være på Grimsøya, men senere ble dette utvidet til også å inkludere Valøya.

- Ved nyttår fikk vi en ny og revidert avtale på plass med samtlige grunneiere, inkludert grunneierne på Valøya, sier Hansen.

Ute på høring

I vår fant selskapet ut at det var på tide å melde prosjektet offentlig – og nå skal en melding sendes ut på høring til berørte myndigheter - deriblant kommunen og fylkeskommunen, samt grunneiere og interesseorganisasjoner, for uttalelse om prosjektet.

- Da får Bodø kommune, og andre høringsinstanser, gi sitt syn på forslaget, og kan supplere med andre momenter, sier Hansen.

- Vi ønsker prosjektet grundig utredet offentlig, og kommer høyst sannsynlig til å søke konsesjon for dette mot slutten av året. Og skulle vi få konsesjon, skal det også igjennom en investeringsbeslutning i selskapet – så dette er en lang prosess, sier Hansen.

Møtet med ordfører og rådmann i Bodø kommune var positivt, ifølge Hansen.

- Men det er normalt at kommunen ikke toner flagg på hvilket syn man har i saken før saken skal behandles politisk i kommunen, sier Hansen.

Delt i synet

Fastboende på Helligvær, og bystyrepolitiker for KrF i Bodø, Else-Marie Torp, var en av dem som deltok på folkemøtet tirsdag.

- Jeg deltok også på det forrige møtet som var for ett års tid siden. Og jeg merket meg at det var flere kritiske spørsmål denne gangen, sier Torp.

Selv om de involverte grunneierne er positive og har takket ja til dette, mener Torp meningene er delte blant de rundt 100 fastboene på Helligvær.

- Slik jeg oppfatter det, så er vi delt i synet, sier Torp som selv er blant skeptikerne.

Nærmeste nabo

Hun bor på Sørvær, som er den øya på Helligvær med befolkning nærmest der vindmøllene etter planen skal stå.

Torp vil få utsikt mot de cirka 80 til 100 meter høye vindmøllene, med en rotordiameter som varierer fra 70 til 110 meter, fra stuevinduet.

- Jeg er redd for støyen dette vil medføre, samt at det også vil gå ut over det visuelle, sier Torp.

Hun påpeker også at eierne av Zephyr ikke er lokale og at energien først og fremst er tiltenkt å gå rett til fastlandet, med en mulig sløyfe innom bebyggelsen på Helligvær.

- Vi trenger ikke dette

Else-Marie Torp er klar på at hun her uttaler seg som privatperson og fastboende på Helligvær, men om ikke lenge vil hun også bli nødt til ta stilling til dette som representant for KrF i bystyret i Bodø kommune.

- Jeg er ikke begeistret og jeg ser ikke at vi trenger denne energien, sier Torp.

Kommentarer til denne saken