Ett års ventetid på psykolog

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Kapasiteten hos psykologene i Salten er helt sprengt. Enkelte må vente i opptil ett år for å få time. Nå slår fastlegene alarm.

DEL

Bor du i Bodø eller Salten og sliter med lettere psykiske problemer, kan det være vanskelig å få den hjelpen du trenger. Kapasiteten hos de privatpraktiserende psykologene er på bristepunktet. Fastlegene i Bodø fortviler over situasjonen.

– Vi opplever at det er svært lang ventetid for å få pasientene våre til psykolog. Det kan ofte være snakk om opp til ett års ventetid fra vi sender henvisningen, til pasienten får time. Det sier tillitsvalgt for fastlegene i Bodø, Raymond Dokmo.

For lite spesialister

For å bli henvist til psykolog eller psykiater, og dermed få det delvis dekt av trygdeverket, må du nemlig først innom fastlegen din. Dersom denne finner det hensiktsmessig, skriver han ut en henvisning til videre behandling i psykiatrien. Men så sier det ofte bom stopp, ifølge fastlegenes representant.

– Vi opplever også at henvisningene kommer i retur fra psykologene, med beskjed om at kapasiteten er sprengt. Det virker som om det er veldig få som har ledig kapasitet, og vi får veldig mange sånne avslag, sier Raymond Dokmo.

Helse Nord har avtaler med totalt åtte spesialister i Bodø, som enten er psykologer eller psykiatere. Det er for lite, mener Raymond Dokmo.

– Dersom Helse Nord hadde hatt avtaler med flere enn de har i dag, ville nok situasjonen vært annerledes. Jeg tror ikke det ville vært noe problem å fylle noen ekstra stillinger. Men det er vel et økonomisk spørsmål, som med det meste i helsevesenet, sier Raymond Dokmo.

Store konsekvenser

Fastlegene må ofte behandle pasienter som lider av lettere psykiske problemer, forteller Raymond Dokmo.

– Mesteparten av de psykisk relaterte problemene behandles hos fastlegen. Men så har du noen problemer som er litt vanskeligere, og som krever utvidet behandling. Det er mange, spesielt unge folk, som sliter med stress som følge av økt press på jobb, lettere depresjoner, eller lettere former for angst. Disse lidelsene får vi mer og mer av, og hvor det kan være bedre å sende pasienten videre til en spesialist, sier Dokmo.

Konsekvensene kan bli store for pasienter som må vente lenge på psykologhjelp.

– Det kan jo medføre at tilstanden blir forverret når det går lang tid før pasientene får behandling. For noen pasienter går problemet over ved hjelp av enkle samtaler hos fastlegen, men der hvor vi mistenker alvorlige psykiske lidelser, bør man ha muligheten til å sende disse videre til en spesialist for videre utredning, sier Dokmo.

Artikkeltags