Gå til sidens hovedinnhold

Et fristed for Sunniva

Artikkelen er over 10 år gammel

- På Villa Vekst vet de fleste noe om hvordan det er å ha psykiske problemer.

I 30 år har Villa Vekst gitt et tilbud til bodøfolk som sliter med den psykiske helsen. Jubileet ble feiret med fest på Folkets Hus torsdag kveld.

- Villa Vekst er mitt fristed, sier Sunniva Lunde (22).

Fra hun var 16

Huset har 145 faste brukere og 80 som kommer innom av og til. I tillegg kommer alle som bruker Hybelstua. Det var gjennom den Sunniva Lunde kom i kontakt med Villa Vekst. Da var hun 16 år. Nå har hun vært fast bruker i seks år.

- På Villa Vekst er det sånn at hvis jeg vil, kan jeg snakke om hvordan jeg har det. Hvis jeg ikke vil, trenger jeg det ikke, sier Sunniva Lunde.

Torsdag kveld var det dekket festbord til 62 brukere, tidligere og nåværende ansatte og gjester.

I 12. time

Villa Vekst har vært truet av nedleggelse flere ganger, også ved siste budsjettbehandling.

- Jeg fikk en bratt læringskurve, sa ordfører Ole H. Hjartøy som sikret Villa Vekst da og som på festen lovet at tilbudet skal bestå så lenge han er ordfører.

Deretter kom han fram med bursdagsgaven Og etter applaus og utrop å dømme, falt tur med Gamle Salten for alle brukere i smak.

Aktivitetssenter

Villa Vekst ble til som en avdeling under daværende Nordland psykiatriske sykehus. Da som nå holdt det hus i det som før var rektorboligen til Bodø gymnas. I starten var det 30 brukere, og mye av innholdet var botrening for tidligere pasienter på sykehuset.

Idag er det et aktivitetssenter.

Fullførte skolen

- Jeg var 16 år og flyttet fra Meløy for å begynne på videregående skole. Jeg hadde vært i et miljø med narkotika og hadde slitt mye med psykiske problemer, fortalte Sunniva Lunde torsdag.

- Gjennom Hybelstua og Villa Vekst fikk jeg hjelp til å fortsette skolen, og jeg fikk en bestevenninne.

Hun sier at hun ikke hadde fullført skolen uten at hun hadde funnet sitt fristed på Villa Vekst.

Daglig

- Jeg hadde nok havnet i det gamle miljøet. Nå er jeg ute av det. Jeg jobber mye med psyken min, har vært innlagt på sykehus og skal innlegges igjen for å jobbe videre med problemene. Men når jeg ikke er innlagt, er jeg mye på Villa Vekst. I perioder er jeg der hver dag.

Hun spiller spill, er på nettet, tar en kaffe med de andre, deltar på filmkveld eller andre tilbud. Villa vekst tilrettelegger både for turer, samtaler, hobby- og friluftsaktiviteter.