– Et angrep på Norge, er et angrep på oss!

Reagerer. Somaliske muslimer i Bodø i reagerer på at en terrorgruppe skal ha tidfestet et angrep på Norge til den helligste dagen i året, Id. Id representerer respekt og medmenneskelighet, ikke terror og trusler, sier de til AN. Bak fra venstre: Yasin Ali Sadiq, Jirde Ali Abdi og Abdiasis Mohamud Hussein.

Reagerer. Somaliske muslimer i Bodø i reagerer på at en terrorgruppe skal ha tidfestet et angrep på Norge til den helligste dagen i året, Id. Id representerer respekt og medmenneskelighet, ikke terror og trusler, sier de til AN. Bak fra venstre: Yasin Ali Sadiq, Jirde Ali Abdi og Abdiasis Mohamud Hussein. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Et terrorangrep på den helligste dagen året for oss, er et det samme et misbruk mot religionen vår, mener muslimer i Bodø.

Flere uavhengige kilder som Tv2 har snakket med, hevder terrorangrepet mot Norge er planlagt utført på mandag. Det er samme dag som muslimene feirer Id, den helligste dagen i året og avslutningen på en lang faste der et av målene er å tenke mer på andre enn selv.

– Id er en viktig dag for oss, en dag vi gleder oss veldig til. Den symboliserer respekt, fest og fred og vi synes det er forferdelig hvis ekstremister skal bruke denne dagen til å gjøre skade på andre, sier Jirde Ali Abdi, styremedlem i Islams kultursenter i Bodø. – Men jeg tror ikke det kommer til å skje, legger han til.

Bekymret

AN møter Abdi og kameratene Yasin Ali Sadiq og Abdiasis Mohamud Hussein ved moskeen på Snippen. De er alle somaliske muslimer. De er alle preget av terrortrusselen som ble offentliggjort torsdag.

– Klart jeg er bekymret. Jeg har bodd her siden 2003 og har familien min , barna mine og vennene mine her. Et angrep på Norge, er det samme som et angrep på oss, sier Sadiq og legger til:

– Vi kom til Norge for å slippe unna krig og elendighet i hjemlandet vårt. Og vi tar sterkt avstand fra personer som vil bringe krig og elendighet hit.

Tatt for å være terrorist

Selv om de alle er godt etablert og føler seg integrert i bodøsamfunnet, er det ennå noen som er kritiske til dem. Hussein, som er taxisjåfør, hadde en ubehagelig opplevelse på jobb fredag.

– Jeg hadde en kunde i baksetet som pratet til meg som om jeg representerte terroristene som nå truer Norge. Det var veldig ubehagelig, forteller han.

– Hvordan responderer du på slikt?

– Jeg sa til henne: «Du sitter her med en medborger. Og, som muslimer flest, tar jeg sterk avstand fra alt som har med terror å gjøre.»

Hussein understreker at fredagens hendelse tilhører sjeldenhetene.

– Jeg tror at etter 22. juli har folk blitt mer oppmerksom på at ekstremisme skjer på tvers av religion. Og at de er veldig få i forhold til alle oss andre.

Artikkeltags