Erstatning for liklukt

Artikkelen er over 13 år gammel

Etter nesten to års kamp har Kristin Mørch vunnet fram mot forsikringsselskapet etter at hun oppdaget liklukt i huset hun kjøpte.

DEL

Det var i juli 2004 at Mørch kjøpte en enebolig på Ballstad i Vestvågøy for 535.000 kroner. Problemet var bare at hun aldri fikk opplyst at huseierne, et eldre ektepar, ble funnet døde i huset to måneder tidligere.

De avdøde hadde ligget i huset i minst to uker og var i en slik tilstand at de ikke var gjenkjennelige da politiet brøt seg inn i huset.

Fikk sjokk. Det var først etter at hun hadde kjøpt huset at Mørch oppdaget en ekkel lukt i. Så fikk hun vite at boligen ble omtalt som "likhuset" på folkemunne.

– Det er klart at hun fikk sjokk, sier Mørchs advokat Olav Martin Jentoft jr..

Da Mørch begynte å sjekke husets fortid kom det fort fram hva som hadde skjedd:

6. mai 2004 ble et ektepar i 70-årene funnet døde i huset etter at en bekymret slektning hadde varslet politiet. I politiets rapport heter det: "likenes grad av forråtnelse og tilstedeværelse... tyder på at begge avdøde har ligget lenge".

Mørch måtte renovere huset for å bli kvitt lukten og krevde prisavslag fra selgeren. Men selgeren hadde tegnet eierskifteforsikring og dermed måtte Mørch forholde seg til juristene hos Ace European Group Ltd. De avviste kravet kategorisk.

Saken havnet i Lofoten tingrett. Der tapte Mørch og ble også dømt til å betale motpartens saksomkostninger på 93.968 kroner. Dommen ble anket til Hålogaland lagmannsrett, og der har Mørch nå fått medhold.

Burde visst det. Som retten skriver:

"Det er på det rene at NNs (selger red. anm.) foreldre hadde ligget døde lenge før de ble funnet. Ut fra medieomtalen, politiets dokumenter, samt det nære slektskapsforholdet, foreligger det etter lagmannsrettens vurdering ingen rimelig grunn til at selger skulle være utvitende om dette. Det vises blant annet til at hun hadde fått tilsendt avisutklipp fra sin sønn som bor i området, og at alt innbo i huset ble destruert etterpå".

Retten konkluderer dermed at selger måtte vite at dødsfallet kunne føre til sterk lukt som det er vanskelig å fjerne. Under rettssaken ble det også innhentet uttalelser fra eksperter på området som slo fast at det i slike tilfeller ikke ville være mulig å bli helt kvitt lukten uten å strippe huset inntil reisverket.

Mørch, som kom fra et annet sted i Norge, hadde ingen forutsetninger for å skjønne at et dødsbo skulle innebære at det hadde ligget døde folk i huset.

Det var derfor en enstemmig lagmannsrett som tilkjente Kristin Mørch 45.838 kroner i prisavslag. Hun slipper også å bære motpartens omkostninger i de to rettsinstansene.

– Min klient ble uthengt som en pengegrisk person som var ute etter å få dekket en vanlig oppussing. Derfor er det godt å se at vi har vunnet fram i lagmannsretten, sier advokat Olav Martin Jentoft jr.

Artikkeltags