• Stem på din statsministerfavoritt i avstemningen til høyre, og gi din begrunnelse i kommentarfeltet under!

Det viser en meningsmåling Respons Analyse har gjort for Avisa Nordland blant 600 nordlendinger den siste uken. Men aller mest populær er den sittende statsministeren, Aps Jens Stoltenberg. 45 prosent av velgerne i Nordland vil ha Stoltenberg som statsminister. Det er klart flere enn de 33 prosentene som sier de vil stemme på Arbeiderpartiet dersom det var valg i dag.

Naturlig

Ut fra meningsmålingene er det lite som tyder på at Stoltenberg får fortsette etter 2013, og da er det Erna Solberg nordlendingen vil ha. 24 prosent vil ha henne som statsminister, mens bare 15 prosent vil ha Siv Jensen.

Det tar Jensen med ro. Hun sier Frp konsentrerer seg om kommunevalget om ett år, i stedet for å bruke tid på valget om tre år.

Hun finner dessuten resultatet naturlig.

- Jeg er ikke overrasket av at Jens Stoltenberg får den største oppslutningen. Det er noe med at folk vet hva man har i stedet for å prøve noe nytt. Erna Solberg har vært statsråd og får nok en del på det, mens jeg har jo ikke fått prøve meg enda.

Les også: Der Erna banker Siv

Pop i Frp

Det er to hovedgrunner til at Erna scorer høyere enn Siv. Det ene er at Siv Jensen er overveiende mindre populær i alle andre partier.

I KrF vil for eksempel bare 5 prosent ha Siv, hele 25 prosent Jens Stoltenberg og 51 prosent Erna.

Den andre hovedgrunnen er at Erna er mye mer populær i Frp enn Siv er i Høyre. Mens hele 21 prosent av Frps velgere foretrekker Erna foran Siv, er det bare 4 prosent av Høyres velgere som heller vil ha Siv. Mens 92 prosent av Aps velgere vil ha Jens, 85 prosent av Høyres vil ha Erna, vil bare 62 prosent av Frps velgere ha Siv.

Sivs trøst

Siv Jensen kan likevel hente trøst ett sted. Hun står sterkere blant de unge enn i alle andre aldersgrupper. Ja, jo eldre velgerne blir jo mindre ønsker de seg Siv.

For Erna er det omvendt, hun appellerer sterkest til de eldste, mens Jens har sin styrke blant de mellom 30 og 60.

Stoltenberg er fremdeles «pikenes Jens». Det er et klart flertall av kvinner som vil ha ham som statsminister, mens Erna og Siv har sin største oppslutning blant menn.

- Jeg synes det er veldig lovende at jeg har en større oppslutning blant unge enn det Erna Solberg har, sier Siv Jensen. Unge folk er mer proaktive og dermed kanskje mer villig til å prøve noen nytt.