Det er aldri for sent å begynne med klatring. Det er Sigurd Madsen (83) fra Oldra i Harstad et godt bevis på. Han startet med fjellklatring først som 77-åring.

Sist Llørdag var han sammen med en vennegjeng, et turlag på seks godt voksne personer, oppe på Hamarøyskaftet. En krevende tur i et ruskete vær, denne septemberdagen.

Skarp tur.

– Det var en meget god tur, sier en fornøyd Sigurd Madsen til AN etter at han var vel nede fra Hamarøyskaftet lørdag kveld.

– Det var en skarp tur for mitt vedkommende og det var krevende på vei opp. Men alle vi som deltok på turen kom velberget ned, sier han.

Startet i 2006.

Hans første skikkelige klatretur var på Stetind som 77-åring. Og siden har det blitt flere klatreturer for Sigurd Madsen.

Sammen med kameraten Are Larsen (57) har han vært på flere toppturer, både i inn- og utland. Deriblant på Gran Paradiso i Italia. Sigurd forteller at han også har vært i Chamonix i Frankrike og klatret, og på Kebnekaise i Sverige, og senest i fjor sto Svolværgeita for tur. Kameraten Are Larsen var også med på lørdagens tur på Hamarøyskaftet. Han er veldig imponert over Sigurd.

– Hans første skikkelige klatretur var på Stetind i 2006. Og han får veldig mye skryt av turlederne, blant annet for sin gode koordinasjonsevne, sier Larsen.

Hemmeligheten?

Og i en alder av 83 år er Sigurd Madsen fortsatt en aktiv fjellklatrer.

– Hva er hemmeligheten?

– Jeg får alltid spørsmål om jeg har bedrevet idrett når er jeg er hos legesjekk. Det har jeg ikke. Men jeg har vel relativt bra helse, sier Madsen.

– Hvor går neste tur?

– Det har jeg ikke tenkt på ennå, sier en smilende Sigurd Madsen.

Imponert.

For turguide, og leder for Nordland turselskap, Ivar Sandland, var lørdagens tur også et gledelig gjensyn med en tidligere kunde.

– Vi var med da Sigurd gikk opp Stetind i 2006, og jeg husker ham godt, sier Sandland. Han er svært imponert over at 83 år gamle Sigurd tok fatt på Hamarøyskaftet.

– Dette er helt klart uvanlig. Denne turen er det ikke mange over 80 år som klarer, eller vil prøve, sier Sandland og fortsetter: – Det er godt gjort og imponerende. Og jeg lurer på om han er den eldste som noen gang har vært der oppe.

Høy snittalder.

Og selv om Sigurd var den desidert eldste, besto turlaget av seks godt voksne personer.

– Dette var en vennegjeng med to damer og fire menn, og det ene taulaget hadde en snittalder på 69 år, påpeker Sandland.

Og til tross for ruskevær, kom turlaget på seks, samt de to turguidene Ivar Sandland og André Wagelid, seg vel ned fra Hamarøyskaftet. De startet klokken elleve, og brukte litt over seks timer på turen.

– De var veldig innstilt og motivert. Og dette viser at selv om man er godt oppi årene, så er det mulig å dra på slike turer, sier Ivar Sandland.