- Er du måteholden, blir barna dine det. Drikker du deg full, vil trolig barna dine også gjøre det

Folk flest synes det er greit å drikke foran barna. Familien Aaness/Pettersen har et avslappet forhold til alkohol foran barna. - I Italia er det helt vanlig å ta seg et glass vin til måltidene, sier familien som har bodd to år i Italia.

Folk flest synes det er greit å drikke foran barna. Familien Aaness/Pettersen har et avslappet forhold til alkohol foran barna. - I Italia er det helt vanlig å ta seg et glass vin til måltidene, sier familien som har bodd to år i Italia. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Tre av fire drikker foran barna. Gjør du?

DEL

Folk flest synes det er greit å drikke med barn tilstede. Bare en av fem oppfordrer til totalavhold, viser en undersøkelse av Opinion Perudco på oppdrag for Avisa Nordland.

I en leilighet i Vestbyen i Bodø, bor en familie på to pluss to.

Billedkunster og lærer Tove Aaness, eiendomsutleier Ove Mats Pettersen, skolejenta Josefine (6) og barnehagegutten Jonatan (3).

Da AN ringer på, svinser mor og datter til og fra kjøkkenet og dekker på stuebordet med påsmurte boller, ost og hjemmelaget blåbærsyltetøy. Noen minutter senere, samtidig som far og sønn ramler inn ytterdøra, settes kaffe, te og eplejuice på bordet. Hadde det vært snakk om en bedre middag, hadde muligens kaffen vært byttet ut med vin eller øl til de voksne.

Folk flest

Familien representerer nemlig «folk flest» når det gjelder alkoholvaner. I en undersøkelse utført av Opinion Perduco på oppdrag fra Avisa Nordland, svarer 66 prosent at de tillater seg å nyte inntil to glass øl eller vin med barna til stede.

Nest største gruppe, eller 22 prosent, oppgir å ha nulltoleranse for å kombinere alkohol og samvær barn.

Tone Aaness vokste opp i et hjem nærmest fritt for alkohol. Hos Ove Mats Pettersen tok man seg derimot gjerne et glass vin eller to til maten.

Som tospann og foreldre til Josefine (6) og Jonatan (3) har de funnet en gylden middelvei.

– Stikkord for oss er klare grenser uten å bli altfor pietistiske, innleder Tone.

– Og hvor går grensa i familien Aaness/Pettersen?

– Det er vanskelig å skulle angi et maks antall enheter. Det som kan være akkurat passe for meg, kan være altfor mye for deg. Jeg tror hver enkelt familie må finne ut hva de er mest komfortabel med. Det finnes nok ikke noe fasitsvar, svarer Ove.

Utilpass

Josefine bryter inn, vil vise oss at hun har lært seg kunsten å fingerhekle. De små fingrene jobber på automatikk.

For hvert minutt som går, blir det som «bare var et garnnøste» forvandlet til lang gul hale. Jonatan vil også være med.

Flørter med fotografen, bruker pappa som klatrestativ. Er høyt og lavt før han rekker å gripe tak i skjeen som står i blåbærsyltetøyet og putte den i munnen – før noen rekker å stoppe ham.

- Nei, Jonatan da!

Sier pappa Ove. Tar skjeen fra sønnen og løfter ham vekk fra bordet. Tone ser nervøst fra datteren til sønnen, til mannen og tilbake.

Virker plutselig ukomfortabel med situasjonen. Ler nervøst.

- Det er litt rart, og veldig uvant, å snakke om dette foran barna, innrømmer hun.

-Nei, hvorfor det? Repliserer Ove.

Sunn fornuft

Far i huset beskriver sitt forhold til alkohol som «avslappet». Vokste opp i et hjem der foreldrene tok seg et glass, uten at atferden endret seg eller han opplevde dem som beruset. Tone på sin side, skulle i retrospektiv ønske hun visste mer om alkoholens effekter før hun debuterte.

- Jeg håper mine barn slipper å gjøre de samme erfaringene som jeg måtte, innrømmer hun.

Josefine og Jonatan er ennå som småbarn å regne, og samboerparet har ikke tatt stilling til hvordan de skal angripe temaet når barna blir tenåringer.

- Det blir nok sunn fornuft som avgjør. Vi kjenner til folk som lar ungdommen i huset få et glass vin nå og da, selv om hun ikke er 18. Argumentet er å gi datteren en mulighet til å bli kjent med smaken og effekten innenfor trygge rammer.

Kunstig skille

Ove har mange år i utelivsbransjen i ryggsekken og kjenner godt til alkoholens virkninger og bivirkninger. Mener det norske samfunn langt på vei har konstruert et kunstig skille mellom barn- og voksenlivet som kan gi mange ungdommer en dårlig start på voksenlivet.

- Det er i grunn ikke rart at nybakte 18-åringer går på en smell de første gangene de drikker. Hvordan i all verden skal de vite hvor grensa går, når de praktiserer totalavhold den ene dagen og får absolutt frislipp den neste? spør han seg.

Tone og Ove har bodd to år i Italia og tror de kan være noe preget av italienernes avslappede forhold til alkohol:

- I Italia er det helt vanlig å ta seg et glass vin til måltidene, og de blir sjokkert over norske turister som nærmest kryper hjem etter å ha vært på «helgefylla». Kanskje vi har noe å lære? spør de seg.

Meningsløst

Rusforsker Øystein Henriksen kaller det meningsløst å snakke i antall enheter når grenser for foreldres alkoholkonsum diskuteres.

Han hevder nemlig at barn og unge egentlig ikke er så opptatt av om foreldrene drikker eller ikke:

- Det som er viktig for barna er at ikke mor eller far blir «annerledes». Foreldre som drikker for mye sammen med barna sine, trenger ikke telle glass for å vite det, sier han, men understreker likevel at foreldrenes drikkevaner har sterk innflytelse på de unge.

- Foreldre er viktige! Faktisk er mor og far sterkere rollemodeller enn jevnaldrende når det gjelder drikkemønster, sier han.

Henriksen er dosent ved Universitetet i Nordland og er i tillegg ansatt i delstilling ved KoRus-Nord, hvor han i hovedsak har fokus på foreldrerollen i rusforebyggende arbeid. Han viser til en fersk undersøkelse, signert den kjente rusforskeren Willy Pedersen, som dokumenterer at i familier der foreldrenes drikkemønster innebefatter beruselse, vil barna arve denne vanen når de blir større.

- Er du måteholden, blir barna dine det. Drikker du deg full, vil trolig barna dine også gjøre det.

Ny festtrend

Han sier temaet først og fremst er viktig på grunn av endringer i folks festarena.

- Tidligere dro man ut fra hjemmet når man skulle på fest. I dag er det oftere og oftere hjemmet som blir arena for festligheter. Dersom barna er hjemme, blir festen et utstillingsvindu for dem og det er viktig at i alle fall foreldrene klarer å oppføre seg som foreldre, oppfordrer han.

Han mener likevel at man ikke bør «snakke ned» alkoholen.

- Kommunikasjon om alkohol fra foreldre til barn er ofte begrenset til advarsler om skadevirkninger og andre risikofaktorer. Da blir det vanskelig for barna å forstå hvorfor foreldrene drikker. Det bør være et visst samsvar mellom det de ser og det vi sier, sier han og fortsetter:

- At foreldre tar seg et glass vin eller øl for å kose seg, er helt greit å innrømme overfor barna. Det er ikke ensbetydende med å ha en liberal holdning når det gjelder ungdom og alkohol.

Tror ikke på «opplæring»

For selv om Henriksen ikke tror barn tar skade av å se foreldrene drikke, er han ikke tilhenger av å lefse med aldergrensen.

- Nei, selv om det per definisjon ikke er straffbart å drikke alkohol før fylte 18 år, er loven ordlyd et signal om hvordan vi vil ha det i Norge. Han tror heller ikke at «opplæring» i alkohol er veien å gå:

- Det finnes ikke forskningsmessig belegg for å si at foreldre kan «lære opp» barna sine i å drikke med måte gjennom å servere dem alkohol eller drikke sammen med dem. Selv om foreldrene er rollemodeller når det gjelder drikkemønster, er selve uttestingsarenaen blant jevnaldrende.

Tilbake i Vestbyen nærmer det seg oppbrudd. Bollene er fortært, kaffen drukket opp. Josefines gule hale er blitt enda lenger.

Jonatan er opptatt med å kjøre villmann med en lekebåt mens pappa fungerer som hav.

Tone puster lettet ut.

Ingen av dem ser ut til å ha tatt noen som helst notis av samtalen som har foregått den siste timen.

Artikkeltags