Slurver journalister for mye med stedsnavn? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

– Det heter ikke "Lofotenfisket" heller, påpeker han.

Særlig går Strand hardt ut mot Avisa Nordland, som han mener nærmest konsekvent kaller fjordarmen inn mot Saltstraumen og Tverlandet "Saltenfjorden", selv om den egentlig heter "Saltfjorden".

– Likeså er betegnelsen "saltenværing" stadig å se i organet. Vi saltværinger kjenner oss ikke vel med denne merkelappen. Litt språkrøkt må vi vel kunne forvente.

– Slurv

Historiken misliker sterkt det han kaller et slumsete forhold i avisa til geografiske navn i nærområdet.

– Det går på å bevare en kulturarv og ha respekt for stedsnavnene. Man går ikke rundt og slurver med egennavn til privatpersoner heller, sier han.

Strand mener det ikke er opp til bedrifter eller folk selv å bestemme og vedta disse tingene. Nå oppfordrer han til debatt og bevisstgjøring rundt språkbruken hos journalistene.

Vil skape bevissthet

– Det virker ikke som om det er noen konsekvent linje på dette innad i redaksjonene. Jeg håper jeg nå skal kunne bidra til at dette er noe som vil bli snakket om. Dette er rutiner som må innarbeides, sier han.

Strand frykter at det hele kan komme ut av proporsjoner.

– Hvis ikke noe gjøres snart får vi vel også snart se "lofotenværing", "lofotenfisket" og "Hattenfjelldal" på trykk.

Tar kritikk

Sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen, tar til seg kritikken, og mener det er viktig at folk som Inge Strand er oppmerksom og tar vare på det lokalhistoriske.

– Selv om jeg registrerer at bruken av "Saltenfjorden" er blitt mer og mer vanlig i dagligtalen, fritar det ikke oss fra å være korrekte. Med mindre det kommer endringer i språket, må vi forholde oss til det offisielle.

Han lover nå å ta en runde både med "Saltenfjorden" og "saltværing" innad i staben, selv om han påpeker at det jevnlig skjerpes inn på språkbruken i redaksjonen.

– Historikeren gjør helt rett i å pålegge oss stort ansvar for rettskrivingen på lokale stedsnavn. Språket er vårt redskap, og det er viktig å skape debatt rundt slike temaer.