Satser milliard på prosjekt i Salten

Finaleklar: Elkem Salten i Sørfold er en av seks i finalen.

Finaleklar: Elkem Salten i Sørfold er en av seks i finalen.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Elkem og Kvitebjørn Energi har inngått en samarbeidsavtale om etablering av energigjenvinningsanlegg ved smelteverket Elkem Salten.

Det melder selskapet i en pressemelding.

Målsetningen er å gjenvinne varmen fra smelteverket og produsere 275 GWh med elektrisk kraft, noe som tilsvarer det årlige forbruket til nærmere 15.000 husholdninger.

Prosjektet er ventet å koste opp mot en milliard kroner.

- Energigjenvinningsanlegget vil gjøre Elkem Salten til et av verdens mest energieffektive silisiumverk, og sikrer vår konkurransekraft i årene fremover, sier verkssjef på Elkem Salten, Ove Sørdahl, i pressemeldingen.

Samarbeidet foregår gjennom et felleseid selskap, Salten Energigjenvinning. De to partene har besluttet å etablere prosjektorganisasjonen på et uavhengig sted for å legge til rette for innovative løsninger.

- Vi ser frem til å gå videre med dette viktige prosjektet og forventer en endelig beslutning i løpet av året. Sammen med Kvitebjørn Energi har vi muligheten til å utvikle oss innen energigjenvinning, samtidig som vi benytter oss av all erfaring vi har bygget opp gjennom et århundre med industrivirksomhet, sier administrerende direktør Helge Aasen.

Partene gjennomfører i høst en hovedundersøkelse med sikte på endelig investeringsbeslutning mot slutten av året. Anlegget planlegges ferdig våren 2020.

Enova har besluttet å støtte dette viktige miljøprosjektet med inntil 350 millioner kroner. Dette er det tredje største tilsagnet Enova har gitt til industrien.

Artikkeltags