Endelig skal toget stoppe her!

Togjubel. De jublet allerede for ett år siden, men måtte vente til i år før de fikk et sikkert ja til togstopp. Her med agendatoget som foreløpig kjører forbi Hagebyen på Tverlandet der togstoppet er planlagt. Foto: Gull H. Pedersen

Togjubel. De jublet allerede for ett år siden, men måtte vente til i år før de fikk et sikkert ja til togstopp. Her med agendatoget som foreløpig kjører forbi Hagebyen på Tverlandet der togstoppet er planlagt. Foto: Gull H. Pedersen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Etter 30 års ventetid.

DEL

Stortinget bevilger ni millioner kroner til nytt togstopp på Tverlandet. Og togstoppet skal stå ferdig i 2014.

- De rødgrønne partiene i Stortingets transportkomite er enige om å omdisponere ni millioner kroner på neste års statsbudsjett til bygging av togstopp på Tverlandet. Dette innebærer en framskyndig av prosjektet i forhold til framdriftsplanen i Bypakke Bodø - der togstoppet inngår som et statlig bidrag, heter det i en pressemelding tirsdag.

Dette går SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet inn for når Stortingets transport- og kommunikasjonskomité torsdag 29.november avgir sin innstilling til neste års statsbudsjett.

Tverlandet stasjon

- Nå starter vi byggingen av Tverlandet stasjon. Dette er et viktig signal om at de rødgrønne partiene vil styrke kollektivtilbudet i hele landet, sier stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås fra Senterpartiet.

- Denne stasjonen betyr at flere kan reise kollektivt inn og ut av Bodø by, og vil gjøre Salten til en enda bedre bo- og arbeidsmarkeds- region. Senterpartiet lokalt og regionalt har stått på for dette, og jeg er svært tilfreds med at vi nå kan starte byggingen av togstopp på Tverlandet, sier hun.

LES MER: I 30 år har de ventet på togstopp

Stor dag

Noen av de som har vært mest ivrig på å få togstopp til Tverlandet, er Sosialistisk venstreparti (SV), men også andre partier samt bydelsutvalget på Tverlandet har jobbet med saken. I forbindelse med valgkampen i fjor, hadde SV et stunt i Hagebyen, der det er mest sannsynlig at togstoppet blir lagt.

Odd Willy Hansen, mangeårig kommunestyremedlem for SV, i dag vara, var en av de som var med og “la ned grunnstein” for Bodø og Fauske SV.

Dette er en stor dag for han.

– Vi fikk beskjed om dette i går og det er en gledens dag, sier han.

– Togstoppet på Tverlandet var ikke med i budsjettframlegget i oktober, men i behandlingen i transport- og kommunikasjonskomiteen i Stortinget har SV fått gjennomslag for sitt krav, sier Hansen og gir noe av æren til stortingsrepresentant Hallvard Langeland (SV). Hansen sier at togstoppet er beregnet til 15 millioner kroner.

– De første ni millionene kommer i 2013 og resten i 2014. Han kan også fortelle enda en nyhet.

– Det vil bli ladestasjon for el-bilder i tillegg til sykkel- og bilparkering.

Etterlengtet togtilbud

- En ny holdeplass vil gi folk på Tverlandet et etterlengtet togtilbud. Dermed kan folk parkere bilen og ta toget i stedet til jobb og andre gjøremål. Det vil redusere biltrafikk og klimautslipp i Bodø, sier stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen fra SV.

- Et togstopp på Tverlandet vil styrke Saltenpendelen som allerede er en suksesshistorie. Et togtilbud som bidrar til å binde sammen Salten til en bo-, arbeids- og serviceregion, sier han.

Også stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Arbeiderpartiet er fornøyd:

- Jeg er veldig glad for at vi har fått til denne omprioriteringa på statsbudsjettet for neste år. At vi nå endelig får på plass et nytt togstopp på Tverlandet er et resultat av mange års arbeid, sier Sivertsen og mener det nye togstoppet blir et viktig bidrag for byutviklinga i Bodø:

- Det er positivt at befolkninga på Tverlandet nå får en ny og miljøvennlig transportmulighet, og jeg håper dette gjør det attraktivt for flere å velge toget.

Artikkeltags