Allerede som 16-åring ble hun hentet inn som hjelpeleder for en erfaren arrangør av friluftsopplevelser i Alpene. Som 17-åring måtte hun møte seg selv under ekstreme forhold:

Mestring

En sen kveld gikk gruppen på ti personer seg fast i ei fjellskråning, i svarte natta nesten 3000 meter over havet uten mulighet til å slå opp teltene.

- Jeg satt i soveposen i den iskalde og tynne lufta og halvsov med føttene mot en stein for ikke å falle utfor fjellet. Det jeg husker best var skjønnheten, den klare lufta, stillheten, stjernehimmelen og den herlige følelsen av mestring, sier Anneke.

Frikjører

Siden har hun kjent på den følelsen, mange ganger. Alene som frikjører i puddersnø ned fra fjellet mot Kjeldal i Bjærangsfjord, i telt på Svartisen eller i kajakken på Skarsfjorden når vindkulene bygger bølger bare erfarne padlere kan takle.

Hun liker å utfordre seg selv, presse seg litt ekstra og kjenne på spenningen i møtet med elementene ute i naturen.

Ekstra motstand kan være nettopp det som gjør turen spesiell.

- Det finnes alltid en mulighet til å klare seg. Det gjelder å ikke gi opp og la omstendighetene ta fra deg muligheten til å oppleve skjønnheten i naturen, sier Anneke.

I grenseland

Her, i grenselandet mellom det kjente og det umulige, høy på adrenalin og klar i tankene, møter hun seg selv.

- Da føler jeg at jeg vokser som menneske, og at jeg får del i noe jeg kan gi videre til andre. Det gjør godt å kjenne på hvem jeg er under slike forhold. Det gjør meg tryggere og mer åpen som menneske. En del av naturen .

Eksklusivt i Meløy

I en verden der de fleste menneskene nå bor i byer, blir det stadig mer eksklusivt å delta på organiserte turer i områder som Meløy. Her er det et vell av muligheter, alt etter om folk vil ut i kajakk, i fjellet eller på Svartisen for å oppleve noe ekstra.

Selger drømmer

I oktober 2007 etablerte Anneke Leune selskapet Rocks’n Rivers, en turoperatør i Meløy som tilbyr utfordrende, trygge friluftsopplevelser i en majestetisk natur. Det hun selger er drømmen om den gode og minnerike naturopplevelsen. Selv føler hun at hun lever og bor i en drøm, daglig.

- Jeg føler meg hjemme her. Det er en sterk følelse jeg kjenner på hver gang jeg har vært borte og kommer tilbake til Meløy, sier hun.

Fra idrett til bibelskole

Det er ni år siden hun kom hit første gang, for å gå på Ungdom i Oppdrags internasjonale bibelskole på Engavågen etter å ha studert på idrettshøyskolen i Nederland.

- Jeg kommer fra byen Apeldoorn på grensen mot Tyskland i praktfulle Nederland, sier hun.

Her brukte hun sykkel i praktisk talt alle sammenhenger. Og i feriene gikk turen gjerne til Alpene. Som barn og ungdom fikk Anneke prøve ut det meste innen friluftsliv, som slalåm, windsurfing og frikjøring. Et fritt liv som har preget henne siden.

Friheten

- Følelsen av frihet er viktig for meg. Både til å variere og å være kreativ i møtet med nye mennesker og utfordringer. Leder i utvikling Hun kjenner på sin kvinnelige urkraft når andre trenger hjelp. Da blir hun rolig, analyserende og rasjonell.

- Jeg har jobbet i dette faget i 12 år, og har aldri opplevd alvorlige ulykker, sier Anneke.

Hun har farens lederstil med grundighet og sans for detaljer, og respekt for andres behov, i tankene når hun planlegger turer. Og når hun tenker framover.

- Jeg utvikler nå et konsept for lederutvikling i kombinasjon med utfordrende turopplevelser og har kjørt noen pilotprosjekter. Ute i naturen bruker vi flere av sansene våre og møter oss selv på nye måter. Det kan være nyttig å erfare sin egen styrke og utfordringer som leder under slike forhold, avslutter Anneke Leune.