Gå til sidens hovedinnhold

Elektronisk krig over Vestfjorden

Artikkelen er over 15 år gammel

Bevæpnet med barnegråt, Sputnik-sanger og avanserte datamaskiner driver Gunnar Oppheim og Thomas Antonsen elektronisk krigføring (EK) i 13.000 fot.

Oppkjøringen til "Cold Response" er i full gang. Dette er forsvarets største øvelse i 2006. 10.000 kvinner og menn fra 11 nasjoner deltar. Hovedformålet er å trene på bruk og innsetting av reaksjonsstyrker.

En viktig del i et slikt scenario er elektronisk krigføring. Og her ligger Norge helt på verdenstoppen.

Radarkamp. Når luftforsvarets "Raven 92" skjærer over en isblå marshimmel som en blygrå ravn, er det en slagkraftig enhet som skjuler seg bak det anonyme skroget til en DA-20 Jet Falcon. Målet denne dagen er luftforsvarets SINDRE 1 (Silo, Nedsenkbar, Dekkbar, Radar Enhet) radar på Himmeltinden i Vestvågøy.

– Vi har flere oppgaver, både passive og aktive, sier major og fartøysjef Terje Høvik fra 717-skvadronen på Rygge.

EK-flyene samler inn enorme datamengder og er suverene på å oppdage og klassifisere det som finnes av radarer i området. I tillegg fanger flyene opp radio- og datatrafikk. Dette danner et verdifullt grunnlag både for bakkekontrollører og F16-flyene som skal ta ut fiendtlige mål.

I tillegg brukes EK-flyene til aktivt jamming. Det vil si at kaptein Antonsen og løytnant Oppheim går inn og blokkerer fiendens radaranlegg.

– Kontrollsentralen på Sørreisa melder at de ikke kan se flyet vårt, sier Antonsen.

Radiostøy. Hvilket betyr at en viktig del av jobben er gjort. Hadde det lagt en gruppe F16-fly sammen med Jet Falcon-maskinen, ville også disse vært usynlige for motstanderen.

Antonsen & Co. kan også forstyrre fiendens radiotrafikk.

– Det er særlig gøy å spille av barnegråt i time etter time. Eller Sputnik-sanger. Det sliter på jagerpilotenes konsentrasjon, sier løytnant Opheim.

Eller enda bedre, de kan sørge for at fiendens radio blir helt taus.

– Da tror de kanskje at det er noe som er feil inne i flyet og de skjønner ikke at de er utsatt for en aktiv blokkering, smiler Opheim.

De elektroniske krigerne er også godt skodd for å oppdage og finne fiendens elektronikk. Hvis noen setter opp en sender som skal stanse GPS-signaler, har ikke de norske EK-flyene store problemer med å finne ut hvor denne senderen befinner seg.

Norge er spydpiss i Nato.