Gå til sidens hovedinnhold

"Dyrevernere og hundeelskere øser penger og omsorg over skabbete kjøtere"

Artikkelen er over 7 år gammel

Et snev av hundegalskap, skriver Anne Grenersen i sitt Apropos.

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Penger kan kjøpe en bra hund, men ikke dens logring» mente den amerikanske humoristen Josh Billings (1818-1885).

Mange nordmenn har visst ikke forstått det.

De har penger nok til å importere løshunder, primært fra Romania. Hvorfor de gjør det, er en gåte for mange.

Etter at nye EU-regler gjorde det mulig å ta dyr over grensen til Norge uten tidligere tiders lange og omstendige karantenetid, har mange nordmenn funnet nye objekter de kan forbarme seg over: Herreløse hunder.

Gatehunder blir fanget, satt i leirer og drept i Romania. I hovedstaden Bucuresti alene er det rundt 50.000 løshunder, ifølge anslagsvise tall fra 2011. De utgjør en helserisiko og en fare for innbyggerne der de streifer rundt, ofte i flokk.

Les historien om hunden Sam som ble reddet fra slummen.

Myndighetene i landet har vedtatt at løshunder som fanges, skal settes i midlertidige hundekenneler. Hvis de ikke blir adoptert innen 30 dager, blir de avlivet. I noen kenneler er forholdene akseptable, men mange steder er det grusomme tilstander. Hundene får sjelden mat og vann, og når de først får mat blir det slåsskamp.

Det er ikke vanskelig å forstå at mange reagerer. Dyrevernere har da også satt i gang kampanjer for å få nordmenn til å adoptere en gatehund, og mange nordmenn har respondert.

De har adoptert og hentet et radmagert dyr. I år er det kommet minst 300 hunder fra Romania og Ungarn til Norge.

Mattilsynet har advart: Alt som er lov, er ikke nødvendigvis lurt.

Hundene kan bære med seg parasitter. Orm, flått og mark som kan jobbe seg inn i menneskelige organer, viser en fersk rapport fra Veterinærinstituttet.

I tillegg vet vi ikke hvilken bakgrunn, dressur og gemytt hundene har.

Mens dyrevernere og hundeelskere øser penger og omsorg over skabbete kjøtere fra Romania, går de fleste av oss (hundeelskerne også) daglig forbi rumenske tiggere som strekker koppen mot oss og ber om en slant.

Vi later som om vi ikke ser dem. Vi syns de er plagsomme og skjemmer bybildet der de sitter i skitne filler. Vi vet også at de lever kummerlig, med forferdelige sanitære forhold.

De lever bokstavelig talt et hundeliv; knapt bedre enn løshundene i hjemlandet. Helst vil vi ha dem sendt hjem, til Romania, der mange kommer fra.

Hunden er menneskets beste venn. I mange tilfeller ikke bare til hygge, men også til nytte. For andre er hunden helt uunnværlig; selve betingelsen for å leve et godt liv.

Hunder eller andre dyr skal ikke lide. Men å hente gatehunder til Norge er rett og slett hundegalskap. Det eneste riktige er human avlivning, der de er. Selv om lettrørte dyreelskere med romslige hjerter og lommebøker synes å mene noe annet, så er hunder dyr.

I motsetning til tiggerne.

De lever et hundeliv; knapt bedre enn løshundene i Romania.

Apropos på trykk i Avisa Nordland 9. juli 2012

Kommentarer til denne saken