Droppet verneplikt - var på ferie i Afghanistan

Mannen var på ferie i Afghanistan da han skulle møte til førstegangstjeneste.

Mannen var på ferie i Afghanistan da han skulle møte til førstegangstjeneste. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det straffet seg.

DEL

20-åringen hadde fått innkallelse til førstegangstjeneste i Hæren, med oppmøte på Sessvollmoen.

Han trodde selv at han hadde søkt utsettelse, og valgte å reise til Afghanistan på ferie.

Det skulle han ikke ha gjort.

I retten

Mandag måtte han møte i retten tiltalt for ikke å ha møtt til førstegangstjeneste. Selv erkjente han ikke straffskyld. Han hadde nemlig søkt utdanningsplass, og var sikker på å komme inn på et studie. Derfor søkte han utsettelse av førstegangstjenesten. En søknad han fikk avslag på.

For å kunne få utsettelse av førstegangstjeneste må man ha fått bekreftet utdanningsplass uten mulighet til utsettelse av studiet. Tiltalte dro på ferie til Afghanistan, og mens han var der nede fikk han vite at han ikke kom inn på noen av de studiene han hadde søkt på.

Ifølge en dom fra Salten tingrett kom mannen fra Afghanistan til Norge i 2007. Han fikk norsk statsborgerskap i 2010 eller 2011.

Ferie

- Han dro på ferie til Afghanistan sommeren 2013 og var der til i høsten, skriver tingrettsdommer Maren-Elisabet Nilsen-Nygaard i dommen.

I retten forklarte tiltalte at han ønsket å gjennomføre førstegangstjenesten, men at han ville gjøre dette først etter at han var ferdig med utdannelsen sin. Han forklarte videre at han aldri hadde mottatt noe avslag på søknaden.

Mannen trodde også at det var tilstrekkelig å søke om en utsettelse og at man ikke trenger å få en bekreftelse fra Forsvaret så lenge det bare var snakk om en utsettelse og at han ikke ville unndra seg å gjennomføre førstegangstjenesten.

Retten valgte å dømme mannen for overtredelsen av den militære straffeloven, og mannen fikk 14 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Mannen må også betale 2000 kroner i saksomkostninger.

Artikkeltags