Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk økning til Krisesenteret

Artikkelen er over 14 år gammel

Hittil i år har det vært en klar økning i brukerdøgn ved Krisesenteret sammenlignet med i fjor. Flere barn enn tidligere er involvert.

Daglig leder ved Krisesenteret i Bodø, Wanja Sæther deler politimesterens bekymring over økende familievold.

– Vi ser en klar til tendens til at flere oppsøker Krisesenteret. Det vi registrerer er at det kommer stadig flere kvinner av utenlandsk opprinnelse, og vi har en dobling i antall barn som har kommet til oss i år sammenlignet med i fjor, sier Sæther.

Selv om en del barn ikke har vært direkte involvert av volden, er de gjerne sterkt preget av det som har skjedd.

– Vi har derfor ekstra fokus på barna for å gi dem den hjelpen de trenger etter å ha opplevd familievolden på nært hold, sier Sæther.

Mens Krisesenteret i Bodø i fjor hadde rundt 650 brukerdøgn er det hittil i år registrert over 900 brukerdøgn.

– Det vi ser er at utenlandske kvinner ofte ikke oppsøker oss før volden er blitt veldig alvorlig og de blir gjerne fulgt hit av barnevern eller politi. Norske kvinner har en atskillig lavere terskel for å be om hjelp og kommer hit på et langt tidligere stadium, sier Sæther.

Sæther vil ikke karakterisere familievolden generelt som mer alvorlig nå enn tidligere, men bekrefter at senteret med jevne mellomrom oppsøkes av kvinner som er drapstruet av mannen.

– Vi ser en tendens til at en del utenlandske kvinner blir drapstruet, men jeg kan ikke si at det er flere drapstrusler nå enn tidligere, sier Wanja Sæther.