Dette kjedet nekter ordførerne å bruke

Odd Henriksen (H) er en av flere ordførere som har nektet å bruke dette ordførerkjedet.

Odd Henriksen (H) er en av flere ordførere som har nektet å bruke dette ordførerkjedet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

På en sparekonferanse foreslo kommunen å kjøpe nytt - til 100.000 kroner.

DEL

På en budsjettkonferanse i Fauske kommune forrige uke - som flere omtalte som sparekonferanse - kom det fram at kommunen ville kjøpe nytt ordførerkjede.

- Å legge fram nytt ordførerkjede til nesten 100.000 kroner på en sparekonferanse, er dårlig timing, sier kommunepolitiker Per Gunnar Skotåm (Rødt).

- Dersom dette koster nærmere 100.000 kroner, bør vi avstå og heller bruke det gamle, sier Skotåm som legger til at han gjerne bruker det eksisterende ordførerkjedet når han blir valgt til ordfører om to år.

Under budsjettkonferansen i forrige uke ble det nye ordførerkjedet lansert i ordførerens innledning. Tegninger og sak ble imidlertid ikke lagt fram.

- Nei, det ville vært pinlig når vi må kutte i så mye annet, sier Skotåm som mener pengene heller kan fordeles på ungdomsklubbene.

- Dette er snobberi. Vi kan bruke det kjedet som finnes og som Fauske arbeiderkvinnelag ga i gave i 1975. Kjedet har en symbolikk som passer til Fauske, mener Skotåm.

Nektet

Debatten om det eksisterende kjedet kom opp i 2011 da daværende ordfører Odd Henriksen (H) nektet å bruke dette. Etter valget ble det tatt initiativ til å få laget et nytt.

Sist sett med ordførerkjedet til Fauske kommune rundt halsen var Anne F. Stenhammer (SV). Hun gikk av i 1999.

Før henne var Andreas Moan (Ap) bruker av kjedet som ble gitt i gave fra Fauske Arbeiderkvinnelag i 1975. Moan uttalte til AN for tre år siden, da saken var debattert sist, at han bar kjedet med stolthet de åtte årene han satt som ordfører.

En annen Ap-ordfører, Kjell Eilertsen som satt like lenge, bekrefter overfor AN at han aldri brukte kjedet, men utdyper ikke hvorfor.

Odd Henriksen sto fram i AN like før han gikk av. Han nektet å bruke ordførerkjedet. Han var den eneste Salten-ordføreren uten kjede da Universitetet i Nordland ble åpnet i 2011. Som begrunnelse forklarte Henriksen den gang at han ikke anså Fauskes ordførerkjede som offisielt.

Han la heller ikke skjul på at han mente kjedet ikke tok seg særlig pent ut.

- Skal man representere kommunen, må man se ordentlig ut, sa Henriksen til AN den gang.

Kjedets utseende og symbolikk, kan nok ha sammenheng med at kjedet ikke har vært i bruk på 14 år.

- Bør ha

Under budsjettkonferansen var det planlagt å redegjøre for arbeidet og de tre forslagene som er kommet inn. Ordfører og administrasjonen har imidlertid falt for ett av forslagene, fra Valnesfjord-gullsmed Gert Bauer. Plansje og forslag var med til konferansen, men ble likevel ikke lagt fram.

- Dette er et godt forslag med mye Fauske-symbolikk ut fra det vi omgir oss med. Men det var aldri planen å legge dette fram under budsjettkonferansen. Noen er uenige, og det må vi tåle. Jeg mener det er verdt 90.000 kroner, og det er politisk vedtatt at vi skal ha et nytt kjede. En kommune med respekt for seg selv, bør ha et ordførerkjede, sier Siv Anita Brekke.

Jørn Stene (Felleslista) mener ikke tiden er inne for en diskusjon om nytt ordførerkjede.

- Et dårlig signal å sende ut når det skal spares på driften i kommunen. 100.000 er uhorvelig mye penger f. eks til læremateriell i en skole, sier Jørn Stene.

Bør ordføreren i Fauske få nytt kjede eller er det gamle godt nok? Si din mening i kommentarfeltet under.

Artikkeltags