Dette er en av rutene som kan bli historie

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Det kan bli aktuelt å legge ned Nordlandsekspressen, når fylkesrådet i Nordland forbereder neste års budsjett. Politikerne må spare inn mellom 400 og 600 millioner kroner. Det viser en gjennomgang som NRK har gjort. Det var NRK Nordland som først omtalte saken.

900 millioner kroner i året

Mellom 70 og 80 prosent av Nordland fylkeskommune utgifter brukes til samferdsel. Hvert år bruker fylket rundt 300 millioner koner på å holde hurtigbåtene i drift. I tillegg kommer utgiftene til fergesambandet. Den posten er på svimlende 600 millioner kroner årlig.

Ifølge NRK står Nordlandsekspressen, som går mellom Sandnessjøen og Bodø, og Nordlandshovedstaden og Svolvær, spesielt utsatt. Utgiftene som brukes til dette sambandet er på rundt 70 millioner kroner.

Ingen ny skole?

Også flere skoletilbud i Nordland står i fare for å bli kuttet ut. Ifølge NRK sin gjennomgang, viser tallene at Saltdal og Knut Hamsun videregående skole er spesielt utsatt.

Det vil også kunne kuttes i investeringer i forbindelse med ny videregående skole i Rønvik. Skolen skulle opparbeides i den gamle lærerskolens sine lokaler. Statsbygg solgte i sin tid skolen til en privat aktør, før Nordlands fylkeskommune kjøpte lokalene for 90 millioner, uten å sjekke hvilken forfatning skolen var i.

– Det blir beintøft

– Det blir beintøft å planlegge budsjettet for neste år, og økonomiplanen for årene 2015 til 2018. Vi må skjære inn til beinet. Når vi vet at mesteparten av budsjettet går til samferdsel og skoletilbud, vet vi hvor kuttene kommer, sier fylkesråd for plan og økonomi, Beate Bø Nilsen,(H) til NRK.no.

Fylkesrådet må ha listen med alle kuttene klar innen neste fylkesting den 13. oktober, ifølge statskanalen. 200 millioner kroner som var med på å støtte utfordringer i samferdsel i Nordland forsvinner ut av budsjettet. Totalt kuttes det 375 millioner kroner. 175 millioner av disse besparelsene er noe samtlige fylkeskommuner i Norge må forberede seg på.

Artikkeltags