- Det var helt rått!

Kvitskjeving utenfor Alstad.

Kvitskjeving utenfor Alstad. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ser du hva Ingrid og Svein Olav fikk øye på?

DEL

Onsdag var planen at familien Kjos skulle til Saltdal for å fiske uer, men småregn og behagelig sjø gjorde at de ble værende utenfor Bodø

Så fikk de øye på noe uvanlig i horisonten.

- Først trodde vi det var niser, som er helt vanlig her til lands. Derfor lot vi det egentlig bli med det og syslet med vårt. Etterhvert da flokken kom nærmere så vi at det var en del luftige sprang og det var spesielt, sier Svein Olav Kjos.

For det var nemlig ikke niser, men delfinarten kvitskjeving de plutselig fikk se.

- Kona svingte fram kameraet og tok bilder, plutselig var de rundt oss og helt ved siden av båten for å hilse på oss. Så gikk de ned til dypet igjen, beskriver Kjos.

Uvanlig

Da an.no ringte Svein Olav Kjos for mer informasjon om opplevelsen, hadde han nettopp beskrevet hendelsen for en kollega.

- Han forteller at det var en stor makrellstim helt inne i fjorden av Bodø, så det er tydelig at kvitskjevingen har kommet fordi det er mye mat i området, mener Kjos.

Utenfor Alstad samlet flokken seg rundt familiens båt.

- Vi fulgte etter de helt ut til området utenfor flystasjonen. Når vi var i bevegelse var de innom båten og surfet på bølgene ved siden av oss, forteller han engasjert.

- Hvordan fikk du greie på at det var kvitskjeving?

- Den andre varianten, kvitnos, er vanlig i Nordland og den er hvit på oversiden av nebbet. Kvitskjevingen er svart på oversiden av nebbet og et hvit gult felt siden av kroppen, som er karakteristisk for den. Det var ingen tvil om at det var kvitskjeving som var på farten, hevder han.

Ifølge Wikipedia oppholder kvitskjevingen seg mest i Nord-Atlanteren og generelt i kaldt farvann. Den skal være sjelden å se nord for Trondheimsfjorden.

Artikkeltags