Marie Zakariassen (86) pakker ullsjalet tettere om seg. Tirsdag ettermiddag var hun vertskap på Kjelvik gård. Gården der gammelungkaren Hans Kjelvik var den siste som bodde.

Uglesett

– De var fire søsken som bodde i lag her på gården. Alle ugifte. De var samer og litt uglesett der de bodde for seg selv langt fra folk. Det kan ikke ha vært lett, sier Marie stille, og rister på hodet.

– Nei, det kan ikke ha vært lett å være han Hans. Da han døde i 1967 hadde han bodd alene på gården i sju år. De fant han på Sjyveien, der han hadde stompa om etter at han kom fra fiske.

Vertskap

Tirsdag var Marie vertskap i stua til han Hans. Og ikke for hvem som helst. Inne i den trange husmannsplassen var det dekket i kongelig stil. Til Haakon Magnus og Mette Marit.

– Slikt var utenkelig i Hans sin tid, sier Marie.

Det var hun, sammen med fylkeskonservator Edvard Olav Forselv, som tok initiativ til restaureringen av Kjelvik gård først på 1980-tallet. Arbeidet med å sette i stand gården, som den gang sto til nedfalls, foregikk fra 1982 til 1985. Plassen ble første gang åpnet for publikum i 1986.

Husmannskost

Men tirsdag hadde Marie langt mer enn husmannskost å servere sine gjester.

– De får servert reinkjøtt, kvalkjøtt og rødsei. Og bringebær fra Strøksnes til dessert, kunne hun fortelle.

Marie har fått kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for Kjelvik gård. Og ble også tildelt den første Norsk kulturminneråds pris som ble utdelt i 1988.

– Men så fint besøk som i dag har vi aldri hatt her. Dette er de første kongelige som har vært på offisielt besøk i Sørfold, og det er utrolig flott å kunne invitere dem heim til han Hans.

Til tross for duskregn og en noe hustrig bris, tok kronprinsparet seg opp til gården til fots, i følge med tre unge foldværinger; Johanne Vassvik (11), Mats Hjelvik (9) og Audun Ruud Sevaldsen (12).

Gården

Oppe ved gården fikk kronprinsparet oppleve lokale kulturkrefter som slo seg løs; blant andre den musikalske duoen Sveinar Aase og John Kristian Karlsen. Og de fikk demonstrert, og selv prøve, farging av garn.

– Ja, det tror jeg ikke jeg har prøvd før, smilte kronprinsessen.

Og har man kongelige på besøk, er det selvfølgelig på sin plass med gaver. Blant annet fikk det hver sin kniv av knivsmed Arild Karlsen.