- Det er ikke synd på meg

Trond Danielsen er stolt av datteren sin, Pernille. I brevet til prinsesse Märtha Louise forteller han om hvordan det er å ha barn med asperger og autisme.

Trond Danielsen er stolt av datteren sin, Pernille. I brevet til prinsesse Märtha Louise forteller han om hvordan det er å ha barn med asperger og autisme. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Pernille Haug Danielsen (13) forteller om livet med Aspergers syndrom. – Jeg er gladere enn mange, sier hun.

DEL

– Jeg vil ikke være som alle andre. Å ha Aspergers syndrom er det som gjør meg til den jeg er, sier Pernille Haug Danielsen (13) fra Storselsøy i Rødøy.

Hun sier det ikke er synd i henne, fordi hun har Aspergers syndrom.

- Men det finnes dem med Aspergers syndrom som det er synd på. De har aldri blitt forstått eller fått hjelp før de er blitt voksne, men det har jeg, sier Pernille.

– Mange foreldre gråter hver kveld fordi ungene er annerledes. Jeg vil at de skal vite at det ikke er sånn at alle har det fælt. Jeg trives faktisk med å ha Asperger, sier Pernille.

Gladere enn mange

Hun fikk diagnosen og hjelp allerede da hun var fem år gammel. Det er hun glad for.

– Noen forskere tror at de med Asperger ikke kan være lykkelige. Det er tull. De har bare undersøkt voksne som ikke har fått hjelp før. Jeg var også ulykkelig. Men nå er jeg gladere enn mange i kommunen min som ikke har Aspergers syndrom.

Annerledes

Pernille forteller at hun har lite til felles med andre på hennes alder. Det er helt i orden.

– Jeg vil være annerledes. De ser helt like ut, de liker ikke skole og de har en humor som jeg ikke skjønner. Jeg vil ikke være som dem. Hvis alle går i blått, vil jeg gå i rosa. Det er vel ikke noe morsomt hvis alle skal være like, sier hun.

Grubler

Pernille er nysgjerrig så det holder. Det lærerne ikke kan svare på, undersøker hun videre selv, om det er det gamle Egypt eller vikinger. Hennes virkelig store interesse er tegning og design.

– Mange med Asperger går på trygd i stedet for å arbeide. Det skal ikke jeg.

Utfordring

Pernille har to brødre, en av dem har autisme.

– Vi har en utfordring, men det er ikke verdens undergang. Vi har ressurser til å takle det, sier faren, Trond Danielsen.

– Pernille fikk et annet liv da vi sluttet å oppdra henne, sier han.

– I stedet for å kjefte, forklarte vi henne hvorfor han eller hun på skolen ble sint. Pernille har også hjelp av medisin, fysioterapi og samtaler i barne- og ungdomspsykiatrien.

Ikke forrnekt det

Pernille beveget en hel forsamling på 300 mennesker på konferansen «Aspergers forunderlige verden», i Bodø denne uken, da hun leste sitt eget dikt «Asperger meg». I salen satt en stolt pappa Trond.

Han er stolt av datteren sin som reflekterer over hvordan det er å ha Aspergers syndrom. Hans oppfordring til andre foreldre til barn med Asperger er:

- Ikke fornekt det. Særlig fedre har en tendens til det, og det er det tristeste jeg vet.

- Ikke farlig

– Asperger er ikke farlig. Det er bare en forandring i hjernen. Jeg følger mine drømmer, og det burde alle med og uten Aspergers syndrom gjøre, avslutter Pernille Haug Danielsen.

Artikkeltags