– Det kan være forferdelig skummelt å lære å kjenne seg selv, sier Kai Nymo (38) fra Meløy.

Etter å ha møtt veggen for andre gang for ett år siden, bestemte han seg for å søke hjelp.

– Erna Solbergs nyttårstale traff meg rett i hjertet. Det var fantastisk å høre en statsminister som setter søkelyset på utfordringene innen psykisk helse, sier Kai Nymo (38).

Den profilerte lokalpolitikeren og trebarnsfaren fra Meløy snakker åpent ut om hans egen vei gjennom et svært turbulent 2013 – der han endelig søkte hjelp for å finne ut av seg selv og sine utfordringer.

Åpen

– Da jeg hørte nyttårstalen bestemte jeg meg for å fortelle min egen historie. Håpet er at det kan hjelpe andre til å gå samme vei. Det er mange som sliter med de samme utfordringene som jeg har hatt, men det finnes et fantastisk hjelpeapparat. Og husk, man er ikke syk. Man trenger bare hjelp til å finne ut av seg selv og tankene. Og det lønner seg utvilsomt å be om hjelp tidlig, sier Nymo.

Travelt liv

Nymo har i hele sitt voksne liv levd og jobbet i høygir. Hatt tre-fire jobber samtidig, og ikke evnet å slappe av, verken dag eller natt.

– Jeg hadde vel en mistanke da jeg oppsøkte fagfolk første gang, om at jeg kunne få diagnosen ADHD, sier Nymo. Han hadde utsatt det å søke hjelp så lenge han følte det gikk bra. At han hadde kontroll.

– Jeg har alltid hatt ekstrem energi og vært god til å mestre stressede situasjoner, men hatt lite struktur på det jeg har foretatt meg. Men da jeg møtte veggen for et år siden, ønsket jeg å få svar, sier Nymo.

Turbulent

Året 2013 ble året da Nymo lot fagfolk få slippe til for å utrede hans egen psykiske helse, og i løpet av fjoråret har han hatt nesten 30 timer i psykiatrien.

– Det kan være forferdelig skummelt å lære å kjenne seg selv. Men jeg så et tydelig mønster i resultatene, og har nå fått diagnosen ADHD, forteller Nymo. – Året har vært som en lang berg- og dalbanetur, ikke minst psykisk. Men det har vært svært nyttig. Jeg har vært åpen med mine nærmeste, det tror jeg er veldig viktig, og jeg har fått støtte av venner og familie gjennom hele prosessen, forteller Nymo.

Medisin

En ny og skremmende bøyg på veien mot en nyvunnet selvinnsikt ble for Nymo å prøve medisin.

– Da jeg tok den første ritalintabletten var jeg fryktelig nervøs. Det gikk en liten stund, før det plutselig føltes som om strømmen gikk. Alt ble stille og alt var fremmed. Først ble jeg livredd, forklarer han.

Siden han begynte med medisin har han for første gang opplevd glede i det å slappe av. Han makter å koble ut stresset og han har innsett at han ikke trenger å yte 200 prosent hele tiden. Han finner også mer glede i tid sammen med barna og venner.

Skremmende

– Det har ikke vært noen lett vei, og jeg forstår veldig godt de som gruer seg for å ta steget ut og be om hjelp. At man frykter det å ikke bli trodd eller å bli sett på som syk. Men dette handler ikke om å være syk eller å ha en svakhet. Det handler om å lære å forstå seg selv, og å få hjelp til å takle hverdagen bedre. Det håper jeg flere gjør, for det finnes i høyeste grad god hjelp å få, sier Nymo.

– Dessverre er det slik at egen psykisk helse er veldig vanskelig for mange å snakke om, og vi vet at mange heller tyr til rus. Og særlig blant menn tror jeg det er vanlig å stenge problemene ute. Jeg er helt sikker på at det er mange der ute som sliter med de samme tingene som jeg har gjort, og hvis man ikke tar tak i problemene vil det i mange tilfeller føre til nye problemer, sier han.

Oppfordring

Hans appell til andre som sliter, er at de bør åpne seg og snakke ut om sine utfordringer og erfaringer.

– Det er ikke så vanskelig som man tror, og for meg har denne prosessen vært bare positiv. Nå forstår jeg meg selv og omgivelsene rundt meg bedre. Det viktige er at man, når man bestemmer seg, tar seg god tid og sørger for å informere sine nærmeste. Gode støttespillere er gull verdt, sier Nymo.

– Vi har alle en psykisk helse, og den bør vi ta på alvor, understreker han.