– Snøhetta og Dovrefjell er vårt nasjonalfjell, sier Ola Røtvei, ordfører i Oppdal og leder av Dovrefjell nasjonalparkstyre til Adressa.no.

–Det er, for å si det rett ut, helt på trynet at Stetind kaller seg for Norges nasjonalfjell etter en telefonavstemning i Reiseradioen for mange år siden, mener han.

Nå krever han omkamp om saken og vil kontakte sine ordførere i regionen rundt Dovre for å få til et felles utspill overfor nasjonale myndigheter.

Vant kåring

Det var i 2002 at Reiseradioen i NRK P1 kåret Norges nasjonalfjell i samarbeid med Den Norske Turistforening. I avstemmingen stakk Stetind i Tysfjord av med 43 prosent av alle stemmene. Snøhetta måtte nøye seg med en oppslutning på 38 prosent og måtte gi tapt.

Selv om kåringen på ingen måte var av det offisielle slaget, signerte daværende miljøvernminister Børge Brende (H) et diplom som nå henger på rådhuset i Tysfjord.

Dermed vil ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen, på ingen måte gi slipp på hederstittelen.

– Vi har diplomet hengende på veggen i rådhuset her, underskrevet av daværende miljøvernminister Børge Brende, som bevitner at vi er Norges nasjonalfjell. Vi kan ikke tulle med den saken der. Denne saken er opp og avgjort, sier Johansen til Adressa.no.

Grundig prosess

Ordfører Ola Røtvei i Oppdal gir uttrykk for at kåring av nasjonalfjell ikke kan overlates til et tilfeldig avstemming.

Ryktene ville ha det til at sentrale personer i Tysfjord kommune i forbindelse med kåringen kjøpte telefonkort til lokalpatrioter for å sikre seier til Stetind.

–Skal vi utpeke et nasjonalfjell, så må det også være en grundig prosess ledet av myndighetene, sier Røtvei til Adressa.no.

Han får støtte av redaktør Bjørn Andreas Esaissen i bladet Friluftsliv.

–Stetind er et fantastisk flott fjell, men noe nasjonalfjell er det ikke. Snøhetta og Dovrefjell har en historikk og kultur som går flere tusen år tilbake, og er satt på kartet som Norges viktigste fjellsymbol, sier Essaisen til Adressa.

Besteget i 1910

Det ble gjort flere forsøk på å bestige Stetind i siste halvdel av 1800-tallet. Stetind ble første gang besteget 30. juli 1910 av Ferdinand Schjelderup, Carl Wilhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn.

Arne Næss og fire andre ble i 1966 de første til å bestige toppen via vestveggen.

Fjellet er 1.392 meter over havet.