Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er det snart slutt på kleggen

Artikkelen er over 7 år gammel

– Varmen gjør at kleggen klekkes i full fart og på samme tid, forklarer ekspert. Plages du av klegg?

Denne sommeren har vært varm og full av klegg, men nå går det mot slutten for den innpåslitne rakkeren. Det skriver Helgeland Arbeiderblad.

– Kleggen er jo her fortsatt, men det var mye verre for en uke eller to siden, forklarer Ellen Karstensen, som onsdag formiddag hadde tatt turen til Baågneset i Vefsn for å nyte det fine sommerværet.

– Vi må jo avkjøle oss når det er så varmt, og det er supert for ungene her, sier Karstensen.

Noen meter bortenfor sitter nederlenderen Niek Schoonhoven, som har bodd i Mosjøen i 11 år.

– Jeg er godt integrert, så jeg lar meg ikke stoppe av kleggen, sier Schoonhoven og ler, før han forklarer at det ikke finnes klegg i Nederland.

– Jeg fikk ferie fra helga, så jeg vet ikke hvordan det har vært her tidligere. Men jeg synes det er forbausende lite på stranda her nå, sier Schoonhoven.

Varmen har skylda

Arne Claus Nilssen, professor i entomologi ved Tromsø Museum, forklarer at det er den intense varmen som har gjort at kleggen har vært så aktiv denne sommeren.

– Varmen gjør at kleggen klekkes i full fart og på samme tid, mens de på en vanlig sommer vil klekkes litt etter litt. Derfor oppleves det som om det er mer klegg i år enn ellers, sier Nilssen.

Han forteller videre at kleggen elsker solskinn og trives ekstra godt når kroppen blir varm.

– Varmen gjør at den kan fly lengre og bevege seg raskere, så derfor er den også mest aktiv i solskinnet, mens for eksempel myggen kommer fram på kvelden når den blir kjøligere, sier Nilssen.

– Bare en plage

Men det at kleggen trives godt i varmen, er også en ulempe for den og en fordel for mennesker og husdyr:

– Kleggen lever bare i noen uker, og varmen gjør at de fleste klekkes likt og at de lever noe kortere. Det betyr derfor at årets kleggsesong snart er over, sier Nilssen, og forsikrer om at det ikke vil komme nye klegg denne sommeren.

– Kleggen tilbringer ett til tre år i larvestadiet, så de nye eggene som legges i år vil ikke klekkes før tidligst neste sommer.

– Hva kan man gjøre for å unngå å bli bitt av klegg?

– Myggspray kan kanskje fungere til en viss grad, men det er egentlig ikke noe annet å gjøre enn å kle på seg hvis man vil unngå bitt. Kleggen er veldig flink til å finne bar hud, sier Nilssen.

– Hva slags funksjon har egentlig kleggen?

– Det er noen fugler som spiser klegg, men naturen hadde gått sin gang om all kleggen forsvant. Så den er egentlig bare en plage, i likhet med myggen, sier Nilssen og humrer.

Kommentarer til denne saken