Syns du det er lenge til 2017? Husk tiden går fort.

Plutselig er vi der. I 2017 skal etter planen FM-båndet kobles ut og erstattes med DAB (Digital Audio Broadcast). Men det er ingen grunn til panikk. Er du fornøyd med bilstereoen din den dagen kommer, er det et hav av løsninger for på få DAB.

Ny antenne

– Vi har allerede solgt mange av disse. Folk liker tydeligvis å være forberedt, sier Stig Sørensen på Expert Fauske. Han har løsninger for det meste. Og kan gjøre den traurige bilstereoen i en Volvo fra 2005 om til den mest digitale racer.

– Du får et hav av kanaler å velge mellom og lyden blir bedre, sier radioeksperten som anbefaler et såkalt DAB-adapter dersom du synes bilstereoen du har i dag fungerer greit og ikke ønsker å skifte ut hele sulamitten.

– Og så må man ha en DAB-antenne, men den følger med og er så liten at den kan klistres i vinduet.

Sørensen tror det er tre hovedgrunner til at folk kjøper DAB-utstyr tre år før det er nødvendig.

Hva kreves?

– Folk liker å være forberedt, det er mange hundre kanaler å velge mellom og lyden blir bedre, sier han om trenden vi blir nøyd til å ta inn over oss – om vi vil eller ikke.

Hva kreves så av den nye installasjonen? Bortimot ingen ting, sier Stig og leker med begrepet «Plug and play».

– Det er enkelt. Man må finne audio-inngangen, USB-porten dersom bilen har det, eller man kan bruke antenneinngangen. Ulempen er kanskje at du må ofre sigarettennerinntaket dersom du ønsker å ha DAB-adapteren foran deg når du sitter i bilen, noe som er en stor fordel. Mange bruker sigarettenneruttaket til andre ting, men med DAB blir altså dette opptatt. Noe må man ofre for god lyd og flere kanaler.

Ikke dyrt

– Så er det bare å plugge inn, koble antennen og starte søket. Adapteren finner selv kanalene, forteller Stig Sørensen.

Så til prisen og hva dette koster:

– De enkleste adapterne koster 700–800 kroner. Vil du ha med Bluetooth (trådløst) koster det rundt 1200 kroner. En ny radioenhet av godt merke koster rundt 1700 kroner, så det er ikke avskrekkende det heller. Men mange ønsker jo å beholde den originale bilstereoen iallfall dersom den er integrert i dashbordet, sier Stig Sørensen.

Hjemmebruk

Samme type adapterløsninger finnes også for hjemmebruk. Dersom du har en kjøkkenradio eller en på soverommet du ikke ønsker i kvitte deg med.