Gå til sidens hovedinnhold

Den første flypassasjeren

Artikkelen er over 10 år gammel

Trine Nordahl (35) fra Trondheim ble første flypassasjer i luftrommet mellom Stokmarknes og Trondheim fredag morgen ble åpnet. Se bildeserie.

Utenom besetningen var hun alene i flyet da Widerøes rute WF0711 tok av fra Bodø lufthavn like etter klokka 10.00 fredag formiddag.

Se video av flyet som letter.

Ensomt

I et annet Widerøe-fly som gikk nedover helgelandskysten mot Værnes noen minutter senere var Roar Nilsen eneste passasjer.

Han har vært på arbeid for Telenor i Bodø siden onsdag og skulle egentlig tilbake til Trondheim torsdag kveld.

- Det lå lenge i kortene at luftrommet kom til å bli stengt, så allerede onsdag kveld bestilte jeg togbillett. Nattoget torsdag kveld var fullt, men det var ledig plass fredag formiddag. Men det er bedre å fly. Det er tross alt helg, og da er det greit å komme seg hjem før det blir kveld, sier Nilsen.

Til Værøy

De første passasjerene som fikk glede av at luftrommet ble åpnet i Nordland var imidlertid to som skulle til Værøy i morgentimene.

- Jeg og en annen passasjerer fløy med helikopteret til Værøy klokka kvart over ni, og det var virkelig en glede å kunne komme seg hjem etter mange timers venting, sier Beate Berg fra Værøy.

Ut over fredagen ser det ut til å bli god plass på Widerøe-flyene.

- Situasjonen har vært så usikker at folk som har vært nødt til å være på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt har sikret seg annen transport. Derfor er det betydelig mindre folk på flyene våre i dag enn det som er normalt, sier informasjonssjef i Widerøe Siw Sandvik.

Luftrommet mellom Bodø og Værnes er åpnet fra klokka 09.00 fram til klokka 15.00 fredag. Foreløpig ligger det an til at luftrommet mellom Helgeland, Bodø og Lofoten holdes åpent fram til klokka 21.00 fredag kveld.

- Dette kan endre seg hvis vi får nye prognoser underveis. Blant annet kan det bli åpning opp mot Tromsø ut over dagen, sier sikkerhetssjef hos Avinor i Bodø, Håvard Breivik.

Åpent hvor lenge?

Usikkerheten rundt askeskyenes spredning er fortsatt uklar.

Men et lavtrykk over Island vil gi nedbør i Norge og bidra til å redusere askeskyen over Østlandet.

En kraftig vindstrøm bærer lavtrykket over Island mot sørøst. Dette vil gi mye nedbør i Vest- og Midt-Norge lørdag. I løpet av 24 timer kan det falle så mye som 100 millimeter nedbør. Mest nedbør ventes sør for Stad og i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge.

Nedbøren som følger askeskyen vil ha en positiv effekt på spredningen av partikler i atmosfæren. Vanndråpene vil bidra til å ta partiklene ned. Det er spesielt Østlandet som vil nyte godt av dette, opplyser Meteorologisk institutt.

Lavtrykket vil fortsette ferden sørøstover i løpet av helgen. Dette betyr at nordlige områder går klar av asken i helgen.

Se beregningene av spredningen av askeskyene her.