Delvis innrømmelse fra hovedtiltalte

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

– Har du skrevet mindre volum på sluttseddelen enn det vekten viste? – Ja, én gang, sa hovedtiltalte Lorentz Hardy. Dermed var "Værøy-saken" i gang.

DEL

Foruten den daglige lederen av Røstnesvåg Fiskeindustri AS, er selve foretaket, ex-ordfører Asmund Berg, salgssjef Jens Petter Gylseth og fiskerne Bjørn Grindhaug og Svein Tommie Hardy tiltalt i en fiskefusksak, som aktorat og fem forsvarere håper skal være avsluttet etter fire ukers forhandlinger i tingretten.

Foran retten, med sorenskriver Rolf Eidissen som administrator, står 60 ringpermer med dokumenter.

14 millioner.

Lorentz Hardy (34) og foretaket er tiltalt for grovt heleri, som har en strafferamme på inntil seks års ubetinget fengsel. Aktor, politiadvokat Eirik Trønnes Hansen, mener han kan føre bevis for at bedriften mottok og/eller videresolgte sild til en salgsverdi av vel 14 millioner kroner ulovlig, fra ulike fartøyer i tidsrommet september 1999 til august 2001.

– Røstnesvåg Fiskeindustri har solgt mer enn den kjøpte, sa Trønnes Hansen, som i sitt innledningsforedrag brukte mye tid på å belære retten om hvordan sjølproduksjon av sild foregår, hvordan vanntrekk oppstår og hvordan involverte fiskere og bedriften bakte inn overskuddssild i sine regnskap.

– Det kan være en indikasjon på svart sild. Iallfall mener påtalemyndigheten det kan dokumenteres at dette blir gjort for å øke kiloprisen, sa aktor.

Av de fem som satt på tiltalebenken, var Lorentz Hardy den eneste som delvis innrømmet straffskyld da han begynte sin forklaring utpå mandag ettermiddag.

Nært forhold.

Han bekreftet aktors påstand om at det var et nært forhold mellom Røstnesvåg Fiskeindustri og største leverandør og én av eierne, reder Johan Martin Meløysund på "Einar Erlend." Før rettsforhandlingene har Meløysund godtatt et inndragningsforelegg på 1,3 millioner kroner. Lorentz Hardy trakk Meløysund inn da han ble eksaminert av sorenskriver Rolf Eidissen. Det kom frem da Hardy fortalte at fangsten ikke veies når den går til sjølproduksjon. Hardy innrømmet at han hadde skrevet mer volum på sluttseddelen enn det man faktisk hadde.

– Var det Meløysund som mente det var skrevet for lite? ville Eidissen vite.

– Ja, svarte tiltalte.

Han innrømmet også delvis straffskyld for to andre punkter av tiltalen. I det ene tilfellet visste han at han førte opp feilaktige tall på sluttseddelen for Værøy-båten "Baasgrunn".

Kamerater.

– Det var elendig vær, og jeg gjorde dette som en kamerattjeneste for at folket skulle slippe å gå til Træna eller Tromsø med sildeleveransene, sa han.

Dessuten avklarte han at han i et annet tilfelle regnet bort småsild/mindre sild og bare tok med stor sild. Her var underrapporteringen på 6,5 tonn.

– Dette gjøres selvsagt for å få høyere utbytte, sa Lorentz Hardy, som ba om bedre tid for å forklare seg i de mer alvorlige tiltalepunktene.

– Jeg skriver sluttsedler for 30.000 tonn fisk gjennom året. Derfor må jeg studere tiltalebeslutningen nærmere med min forsvarer, sa han.

Artikkeltags