Les Synne Bjørbæk sin tale til Palestina-vennene som er på besøk i Bodø

Varaordfører Synne Bjørbæk. Foto: Fredrik Stenbro

Varaordfører Synne Bjørbæk. Foto: Fredrik Stenbro

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerSom varaordfører i Bodø er det en glede for meg å ønske velkommen til dette besøket fra Palestina. Jeg vil takke dere for å ta vel imot de stadig flere nordmenn – også fra Bodø – som i ulike sammenhenger reiser til Palestina for å forstå mer av dette historiske og konfliktfylte området.

Gjennom slike besøk øker kunnskapen blant nordmenn om situasjonen, og mange er dem som har kommet hjem med et tydeligere bilde av konflikten enn det som ofte preger nyhetsbildet. Dette har vi jo nå nettopp fått et fint eksempel på, og jeg vil benytte anledningen til å rette en stor takk til initiativtakerne og til kirken, som har stilt Domkirka til disposisjon.

I år er det 50 år siden den såkalte 6-dagerskrigen som markerer starten på den israelske okkupasjonen av palestinsk land som FN gjentatte ganger har fordømt med store flertall. Også norske myndigheter har vært klare på at Israels kolonialisering av Vestbredden må opphøre, sist i ved utenriksminister Børge Brende, som i fjor i FN uttalte seg kritisk til Israels ulovlige bosettinger på Vestbredden.

I løpet av disse 50 åra har verdensopinionen - og også norsk opinion - endret seg betydelig i favør av palestinerne, men det store paradokset er, slik jeg ser det, som følger: Mens andre land som går til krig og okkupasjon fordømmes kraftig og blir gjort til gjenstand for sanksjoner og i noen tilfeller FN-godkjent militær innsats, så skjer det ingenting med Israels handlinger overfor palestinerne. Ikke nok med det - selv forslag om moderate tiltak mot Israel framstilt som ekstreme og blir effektivt sabotert. Og Israel har mektige medspillere som via økonomisk støtte og våpenhjelp gjør det mulig for landet å holde det palestinske folket nede.

Som eneste stat blir Israel i praksis tillatt å opptre som settlerstat ala de europeiske statene i tidligere århundrer: Som det var tilfelle i USA, Canada, Australia og New Zealand, er logikken at en har en slags selvsagt rett til å rydde plassen for eksisterende befolkning for at europeiske makter skal få plass. Her er det palestinerne som har fått svi, og det er det heldigvis stadig flere som får øynene opp for.

Jeg er som sagt varaordfører i Bodø, men Bodø kommune har ennå ikke tatt stilling for Palestina. Imidlertid er jeg stolt over å tilhøre et parti, Rødt, som er del av den stadig større norske solidaritetsbevegelsen med Palestina. Dette er en bevegelse som har vokst fram over lang tid og som er i tråd med Khairosdokumentet, forfatta av religiøse ledere i Palestina, som ber om sivil motstand, boikott og tilbaketrekking av økonomisk støtte. Denne bevegelsen omfatter vedtak på LO-kongressen, aktiv støtte fra Fagforbundet, det største forbundet i LO, støtte fra flere politiske partier, aktivt engasjement i Ship to Gaza-bevegelsen, Palestinakomiteens mangeårige innsats med helseteam til Palestina (Mads Gilbert!), støtte til akademisk-, kultur- og idrettsboikott, og til handelsboikott for bare å nevne noe.

Her i Bodø er det såkalte Bodøinitiativet et uttrykk for denne bevegelsen. Det består av Fagforbundet, Palestinakomiteen og diverse kirkelige instanser, der en rekke personer ved selvsyn etter besøk i Palestina har blitt opprørt over den systematiske diskrimeringen og ydmykelsen av palestinerne og følt det som et personlig krav om å bidra til økt kunnskap om palestinernes sak. Dette møtet er et bidrag til at denne mellommenneskelige forbindelsen fra folk til folk blir styrket.

Mitt parti Rødt er del av denne voksende bevegelsen, og jeg er stolt over å være med i et parti som har forløpere tilbake til 60-tallet, som noen av de svært få som alt den gangen var motstandere av den israelske statens overgrep mot palestinerne. I disse dager fører jeg valgkamp som 1. kandidat til stortingsvalget for Rødt, og med plass i nasjonalforsamlinga vil jeg arbeide for at Norge skal gå fra ord til handling i sin politikk overfor Israel. Det betyr i tillegg til å støtte kampanjene jeg nevnte ovenfor å arbeide for å avvikle Norges omfattende økonomiske interesser i Israel gjennom oljefondet og dessuten å få slutt på ethvert våpensamarbeid med landet.

Jeg vil igjen takke dere for å tatt turen hit nord. Jeg forstår det slik at det ikke har forløpt uten uheldig dramatikk, men håper at dere i løpet av turen får føle på noe av den varmen som finnes for palestinernes sak også her oppe i det kalde nord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags