De ønsker å bygge boliger på toppen av senteret

Toyotaen forsvant fra City Nord mandag.

Toyotaen forsvant fra City Nord mandag. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

– Det er her på City Nord de eldre møtes. Hvorfor ikke bygge boliger på toppen?

Bodø SV sier ikke lenger nei til høyhus. Nå tar Astrid Olsen og Randolv Gryt til orde for å bygge på én eller flere boligetasjer på City Nord. Og det er spesielt eldre de har i tankene.

– Vi våger den påstand at City Nord er det største møtestedet for pensjonister i hele kommunen. Kan vi bygge videre på det? spør Astrid Olsen.

Sammen med Randolv Gryt har hun benket seg i kafeen i senterets toppetasje. Den er blitt et populært møtested, ikke minst for godt voksne.

Aktivitetssenter

– Hele senteret er en viktig sosial arena for byens pensjonister. Vi kan like godt ta konsekvensene av det og gjøre kjøpesenteret til noe mer enn et handelssenter, mener SV-politikerne.

– Eldrepolitikk har en tendens til å bli åpning av palliativ avdeling på Sølvsuper. Det er viktig, men eldrepolitikk er så mye mer. Eldre er mennesker i svært varierte livssituasjoner, sier Randolv Gryt.

Politikerne viser til den rolle Tverlandet Bo- og aktivitetssenter spiller. Det samme gjelder Tusenhjemmet som et aktivitetssenter i byen. Også Stormen vil bli et viktig møtested for alle generasjoner, påpeker de, og trekker fram City Nord i sin høyttenkning om videre tilrettelegging for eldre.

Slipper kollketivt

Når Bodø SV foreslår boliger på City Nord, er det ikke bare fordi de mener det er god eldrepolitikk, men også med tanke på miljøet.

– Vi vil bygge høyere og tettere. Dette er en sak som har vært vanskelig for Bodø SV. Vi har prioritert å ta vare på byggeskikk, byhistorie og bykultur i et historisk perspektiv. Men der har vi dessverre ikke nådd fram. Vi anser den saken som tapt, og tar det til etterretning når vi nå ønsker å tenke nytt i byutvikling, sier Astrid Olsen.

Hun legger til at det er enkelt å videreutvikle busstilbudet mellom de ulike bydelene – City Nord, Tusenhjemmet, sentrum og Stormen.

– Slik at alle aldersgrupper raskt kan komme seg til service- og kulturtilbud ved å reise kollektivt.

– Folkene er der fra før

Som Avisa Nordland har hatt flere artikler om i det siste, er bystyret invitert til å vedta en ny klimaplan. Planen er ute på høring nå. Bodø SV viser til at planen understreker behovet for å ta vare på Rønvikjordene til matjord.

– Mens vi heller kan bygge på eksisterende bygg både i City Nord og sentrum for å få flere boliger, sier Olsen.

Og ikke bare boliger. Også tjenester som for eksempel kommunalt servicekontor kan legges til kjøpesenteret, foreslår politikerne.

– Det vil vel flytte enda mer folk bort fra sentrumsgatene til City Nord?

– Det er marginalt. Folkene er her fra før, tror Randolv Gryt.

Frp er positive

Frps Allan Ellingsen er positivt innstilt på ideen.

– Artig at et sånt initiativ kommer fra den kanten, sier han.

Han er leder i komiteen for plan, næring og miljø i Bodø.

Han synes boligideen er spenstig og vil gjerne se på et slikt forslag om det skulle dukke opp.

– Jeg er veldig positiv til noe sånt. Ideen er spennende. Men et eventuelt forslag må jo komme fra en privat utbygger. Det vil ikke være kommunen som foreslår noe sånt. Kommunale leiligheter bygger vi andre steder, sier Allan Ellingsen.

– Har ikke vært aktuelt

Senterleder Tor Austad på City Nord sier at det aldri har vært på tale med boliger på kjøpesenteret.

– Tanken om leiligheter på kjøpesenter er ikke uvanlig her til lands. Vi trenger ikke å gå lenger enn til Skibsgården i Sortland for å finne det. Men på City Nord har vi aldri planlagt det, av flere grunner. Det spiser opp mange parkeringsplasser. Så kommer det krav til uteareal, og til sist støter vi veldig fort på maks byggehøyde på grunn av flyplassen. Det er altså ikke så bent fram å få det til, sier Austad.

I den utbyggingen som City Nord går i gang med nå, ser de for seg både legekontor, tannlegekontor og andre tjenester i tredje etasje, men altså ikke boliger. På deler av City Nord er det bare to etasjer. Der kunne det vært rom for å bygge på.

– Men uteareal og parkering setter begrensninger. Skal man ha boligareal på kjøpesenter, er det nok greit å bygge det slik fra starten av, sier Austad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken